ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σε επιφυλακή για το «υπερηφαίστειο» Campi Flegrei

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Σε επιφυλακή για το «υπερηφαίστειο» Campi Flegrei
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 14:58
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών έπληξε τη Νάπολη το πρωί της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου 2023. Ήταν το ισχυρότερο τράνταγμα που βίωσε η ηφαιστειακή περιοχή, γνωστή ως Campi Flegrei ή Φλεγραία Πεδία, εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 1.100 σεισμοί μόνο τον τελευταίο μήνα.

Τόσο οι ειδικοί όσο και το κοινό φοβούνται ότι αυτές οι δονήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έκρηξη ενός «σούπερ ηφαιστείου» και να αναγκάσουν τους ανθρώπους σε μαζική εκκένωση.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει μια πιθανή μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το «υπερηφαίστειο» Campi Flegrei.

Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή μετά από μήνες επαναλαμβανόμενων σεισμών, θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Το ηφαίστειο βρίσκεται στα δυτικά της Νάπολης και είναι διάσπαρτο με πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Ποτσουόλι, Αγκνάνο και Μπακολί, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Η καλδέρα είναι διάσπαρτη με 24 κρατήρες και είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανώς συνδέεται με ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσεισμός, όταν η γη ανυψώνεται ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο, που προκαλείται από την πλήρωση ή την εκκένωση υπόγειων θαλάμων μάγματος.

Δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει σήμερα κατά 1,5 εκατοστό το μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτίρια.

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εκκενώσεις θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «ακραίας ανάγκης».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι νοσοκομεία στην περιοχή θα ξεκινήσουν δοκιμές εκκένωσης από την Παρασκευή για να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Με πληροφορίες από DW, Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back