ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Φιλιππίνες: Τα ηφαίστειο Μαγιόν, εκτοξεύει λάβα. Οι κάτοικοι απομακρύνονται

Εικόνα του άρθρου Φιλιππίνες: Τα ηφαίστειο Μαγιόν, εκτοξεύει λάβα. Οι κάτοικοι απομακρύνονται
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2023, 16:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το πιο ενεργό ηφαίστειο των Φιλιππίνων άρχισε να εκτοξεύει λάβα, θέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μιας βίαιης έκρηξης που θα τους ανάγκαζε να εγκαταλείψουν ξαφνικά τα σπίτια τους, δήλωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

Περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέχρι στιγμής στο πλαίσιο υποχρεωτικών εκκενώσεων από τις κυρίως φτωχές αγροτικές κοινότητες σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου Μαγιόν στη βορειοανατολική επαρχία Αλμπάι.


Με το ηφαίστειο να αρχίζει να εκλύει λάβα το βράδυ της Κυριακής, η ζώνη υψηλού κινδύνου γύρω από το Μαγιόν μπορεί να επεκταθεί σε περίπτωση που η έκρηξη γίνει βίαιη, δήλωσε ο Teresito Bacolcol, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων.

Η Αλμπάι τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, ενώ μια μέρα πριν, την Πέμπτη, οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο των 2.462 μέτρων.

Βασικός πόλος έλξης τουριστών για το γραφικό κωνικό σχήμα του, το Μαγιόν είναι ένα από τα 24 ενεργά ηφαίστεια της χώρας. Το τελευταίο βίαιο ξέσπασμά του σημειώθηκε το 2018, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες χωρικούς.

Το 1814, η έκρηξη του Μαγιόν έθαψε ολόκληρα χωριά και φέρεται να άφησε πίσω της περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Αλλά πολλοί κάτοικοι της Αλμπάι έχουν αποδεχτεί τη σποραδική μανία του ηφαιστείου ως μέρος της ζωής τους.

Εκτός από τους χωρικούς που ζουν σε κοινότητες που βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στο ηφαίστειο, οι αρχές μαζί με τους κατοίκους άρχισαν χθες Κυριακή να μετακινούν μεγάλο αριθμό αγελάδων και νεροβούβαλων από τις φάρμες υψηλού κινδύνου σε 25 προσωρινές περιοχές βόσκησης σε ασφαλή απόσταση.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back