ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κυβέρνηση τεχνοκρατών ή εκλογές

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Κυβέρνηση τεχνοκρατών ή εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/05/2018, 02:28
ΚΟΣΜΟΣ

Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειές του καθηγητή Τζουσέπε Κόντε και πλέον είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών, αλλά και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αδιέξοδο που υπάρχει.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε αύριο στο προεδρικό μέγαρο τον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγινε γνωστό από πηγή της προεδρίας.

Ο Κοτταρέλλι (φωτογραφία πάνω), με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.

Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Ο καθηγητής Τζουσέπε Κόντε έκανε μια σύντομη δήλωση κατά την έξοδό του από το μέγαρο Κυρηνάλιο.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν», τόνισε ο Κόντε.


ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΤΤΑΡΕΛΛΑ

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα (κεντρική φωτογραφία) απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στους Ιταλούς και εξήγησε για ποιο λόγο δεν συναίνεσε στον διορισμό του Πάολο Σαβόνα ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, και για ποιο λόγο ναυάγησε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Ιταλός πρόεδρος, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε ότι «δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ. Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή […] Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back