Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα

Εικόνα του άρθρου Ιταλία: Ένας χρόνος από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2019, 16:44
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πολιτικοί ηγέτες της Ιταλίας άφησαν στην άκρη τις εχθρότητες και συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γένοβα για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την κατάρρευση γέφυρας που στοίχισε τη ζωή σε 43 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά.

Παρά την πολιτική κρίση στη Ρώμη, ο αρχηγός του ιταλικού κράτους, ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ηγέτες κομμάτων -ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος των 5 Αστέρων- καθώς και υπουργοί συγκεντρώθηκαν για μια λειτουργία στο σημείο της τραγωδίας, που πραγματοποιήθηκε σε μια κατεστραμμένη αποθήκη δίπλα στα χαλάσματα που έχουν απομείνει από την κατεδαφισμένη πλέον γέφυρα.

Πέρυσι στις 14 Αυγούστου και εν μέσω πολύ έντονης βροχόπτωσης, κατέρρευσε ένα μεγάλο τμήμα της οδογέφυρας του 1,2 χλμ, η οποία είχε κατασκευαστεί τη δεκαετία του 1960 από ενισχυμένο σκυρόδεμα, με αποτέλεσμα αυτοκίνητα και φορτηγά να κάνουν βουτιά στο έδαφος από ύψος περίπου 50 μέτρων.

Η κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι -που είχε πάρει το όνομά της από τον αρχιτέκτονα που τη σχεδίασε- σημειώθηκε στις 12:36 το πρωί και την ίδια ώρα σήμερα θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλη την πόλη, στη διάρκεια της οποίας θα ηχήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών και οι σειρήνες του λιμανιού.

Στην αρχή της λειτουργίας, στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, ο καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο διαβάστηκαν τα ονόματα των νεκρών, προκαλώντας συγκίνηση σε κάποιους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια επρόκειτο να πάρουν το λόγο ο δήμαρχος της πόλης Μάρκο Μπούτσι, ο Κόντε και εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων.


Υπό διερεύνηση, ακόμα, τα αίτια

Τα αίτια της κατάρρευσης βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση, αλλά το κυβερνών Κίνημα των 5 Αστέρων κατηγόρησε τον όμιλο υποδομών Atlantia, που είναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία εταιρία διαχείρισης σταθμών διοδίων, ότι παραμέλησε τη συντήρηση της γέφυρας, μια κατηγορία που ο ίδιος ο όμιλος αρνείται. Η Atlantia ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετον, διάσημη για την αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων.

Οι αρχές της Γένοβας επέλεξαν ένα σχέδιο του πιο διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα εν ζωή και Γενοβέζου, του Ρέντσο Πιάνο, για την κατασκευή μιας νέας γέφυρας που θα αντικαταστήσει τη γέφυρα Μοράντι. Ο Πιάνο μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το νέο δικαστικό Μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters - AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back