ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία εκλογές: Κανείς δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Ιταλία εκλογές: Κανείς δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2018, 03:40
ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία, ενώ η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς αναδείχθηκε στην πρώτη θέση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου από τις κάλπες η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης RAI, τα τέσσερα κόμματα της συμμαχίας δεξιάς-άκρας δεξιάς συγκεντρώνουν συνολικά το 31% ως το 41% των ψήφων, ενώ πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκεντρώνοντας από ένα 29% μέχρι ένα 32% των ψήφων.

Η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση εξόδου, την οποία μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Sky Italia, η Λέγκα του Βορρά προηγείται οριακά του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ένα 14,5% έναντι 14%.

Σύμφωνα με τα exit poll του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού La 7 που μεταδόθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το κίνημα Πέντε Αστέρων λαμβάνει, από το 28,8 % μέχρι το 30,8% των ψήφων.

Η κεντροδεξιά συμμαχία (Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) από 31,7% μέχρι 37,6%.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ματέο Ρέντσι έρχεται δεύτερο ως κόμμα πίσω από τα «Πέντε Αστέρια», με 20-23%, ωστόσο, λόγω της πολύ αδύναμης παρουσίας των συμμάχων του και της «αιμορραγίας» από την αριστερή διάσπαση των «Ελεύθερων και Ίσων», φαίνεται να συγκαταλέγεται στους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης.

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών (316) και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών (158).

«Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα, πρόκειται για ήττα για εμάς και θα μετακινηθούμε στην αντιπολίτευση», τόνισε ο Έτορε Ροζάτο, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην κάτω Βουλή, σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις εξόδου.


Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ

Η πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών βάσει exit poll που μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση της RAI, επιβεβαιώνει ότι στην βουλή δεν φαίνεται, έως τώρα, να υπάρχει κόμμα ή συμμαχία που να μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόλυτη πλειοψηφία στις 316 έδρες, η κεντροδεξιά συμμαχία αναμένεται να λάβει από 225 μέχρι 265 έδρες, το κίνημα Πέντε Αστέρων 195 μέχρι 235 έδρες, η κεντροαριστερά, στο σύνολό της, 115 μέχρι 155 έδρες, και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι 12 μέχρι 20 έδρες.

Όσον αφορά τις πολιτικές τάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, στην βόρεια Ιταλία υπερέχουν Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια, σε τμήμα της κεντρικής Ιταλίας (ιδίως στις περιοχές της Μπολόνιας και της Φλωρεντίας) η κεντροαριστερά, ενώ στην περιοχή της Ρώμης και στον Νότο κερδίζουν την αναμέτρηση τα Πέντε Αστέρια, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις με βάση τα ίδια στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back