Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιστορίες για ποδηλατοδρόμους…

Εικόνα του άρθρου Ιστορίες για ποδηλατοδρόμους…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2022, 23:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέρσι τέτοια εποχή περίπου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αποφάσισε να βγάλει από τα συρτάρια της Περιφέρειας… τον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνοδεία υπουργών στα Γιάννενα.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2021, ένας από τους υπουργούς, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε λοιπόν ότι το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Ένα έργο το οποίο συζητείται για περίπου δύο δεκαετίες και που έχει έτοιμες τις μελέτες εδώ και περίπου δέκα χρόνια, βρίσκει επιτέλους χρηματοδότηση, μέσα από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’».

Διαβάστε: Ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος: Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Mια ανακοίνωση-εξαγγελία για ένα έργο που κάθε άλλο παρά έτοιμες είχε τις μελέτες, που δεν ήταν «ώριμο», που δεν «βρήκε επιτέλους χρηματοδότηση» που δεν βρισκόταν καν στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής μέχρι πέρσι τον Νοέμβριο. Για ένα έργο για το οποίο υπήρχε μια προμελέτη οδοποιίας (έτσι αποκαλείται) από το 2013, με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και τις ισχύουσες τεχνικές οδηγίες περί ποδηλατοδρόμων εκείνης της εποχής.

Το έργο, σύμφωνα με την προμελέτη, όπως έχει σχεδιαστεί, αφορά έναν ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο, μήκους 16,65 χλμ. -με εξαίρεση τον ήδη υπάρχοντα ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο (που αποτελεί έναν άστοχο συνδυασμό υλικών) των 2,8 χλμ. από την τάφρο της Ανατολής μέχρι τον Κατσικά- με διάφορα συνοδευτικά έργα (θέσεις θέασης κλπ.).

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από την υπουργική εξαγγελία, και η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να αναθέσει σε τεχνικό σύμβουλο την επικαιροποίηση της «μελέτης ανάπλασης, αξιοποίησης, προστασίας λίμνης Παμβώτιδας-παραλίμνια οδός», όπως είναι ο επίσημος τίτλος. Η ανάθεση της υπηρεσίας είχε προϋπολογισμό 74.400 ευρώ. Τον Ιούνιο του 2022, η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε σχετική σύμβαση με την εταιρία «Δημ. Τσεκούρας» έναντι 70.680 ευρώ (έκπτωση 5%).

Η νέα αυτή μελέτη, η οποία αφορά την οριστικοποίηση της πρότασης, όπως είναι η χάραξη, και τη βελτιστοποίηση της προμελέτης οδοποιίας, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Μάλιστα, στην αυριανή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή πρόκειται να δώσει παράταση για την ολοκλήρωση της υπηρεσίας του τεχνικού συμβούλου μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Και προφανώς, πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες μελέτες.

Σημειωτέον ότι το πολύ γεμάτο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» έργα και τα μεταφέρει στο νέο ΕΣΠΑ ή στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Η εξαγγελία περί ένταξης στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» του έργου με 12 εκατ. ευρώ μοιάζει να βρίσκεται πια εκτός τόπου και χρόνου.

Με τα δεδομένα αυτά, και με το έργο να μην είναι «ώριμο», η περιφερειακή αρχή οφείλει να ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, για τη χάρη του οποίου «άνοιξε», χωρίς λόγο, ακόμα και ζήτημα αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας.

Και κυρίως αν το έργο αυτό αποτελεί όντως προτεραιότητα και από πού σκοπεύει να βρει χρηματοδότηση. Και φυσικά να απαντήσει στο ερώτημα: ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μελετών.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ιωαννιτών φαίνεται ότι κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα. Ένα κομμάτι που περιλαμβάνεται στην προμελέτη οδοποιίας και το οποίο η πρώην δημοτική αρχή το προχώρησε σε επίπεδο μελετών.

Η νυν δημοτική αρχή, κι αφού είχαν προηγηθεί αρκετά επεισόδια αντιπαράθεσης με την πρώην δημοτική αρχή για το επίπεδο ωριμότητας του έργου, φαίνεται ότι έχει βάλει πια το έργο αυτό στην ατζέντα της, ενόψει και της προετοιμασίας της για το νέο ΕΣΠΑ. Το καλοκαίρι προχώρησε τις διαδικασίες για τις πράξεις αναλογισμού ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτησίες στην παρόχθια ζώνη στην περιοχή ενδιαφέροντος. 

Όπως ανέφερε η δημοτική αρχή σε ανακοίνωσή της στα τέλη Αυγούστου, «ολοκληρώνεται το πιο σημαντικό βήμα ώστε να υλοποιηθεί το έργο του πεζοδρόμου –ποδηλατοδρόμου από την πλατεία Μαβίλη ως το Πέραμα Ιωαννίνων, έργο που θα αναβαθμίσει την παραλίμνια περιοχή και θα κάνει προσβάσιμο για τους πολίτες ένα μεγάλο τμήμα της παραλίμνιας περιοχής που σήμερα είναι αποκομμένο από την ανθρώπινη παρουσία». Σε αναμονή των επόμενων βημάτων…


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
Εμαννουήλ Τραμπαρίφας
Οι δημοτες δεν έχουν καταλάβει ακριβώς, ποιος θα είναι ο μεγάλος ωφελημένος από αυτή τη συζήτηση. Οι ποδηλάτες, η άθληση, η υγεία και ο πολιτισμός, η κοινωνία γενικά ή οι παρά θίν' αλός ιδιοκτήτες; Αν είναι και οι δυο, χαλάλι....
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back