Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ενιαία ποδηλατική διαδρομή στην παραλίμνια περιοχή...

Εικόνα του άρθρου Μια ενιαία ποδηλατική διαδρομή στην παραλίμνια περιοχή...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2023, 18:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Δήμος Ιωαννιτών έρχεται να ενοποιήσει την παραλίμνια ποδηλατική διαδρομή, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος όλα αυτά τα χρόνια: από την πλατεία Μαβίλη μέχρι τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο επί του αναχώματος, μετά το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση τη δημοπράτηση του έργου με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Στην ενοποίηση, όπως προκύπτει και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που παραθέτει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, δεν περιλαμβάνεται ο ποδηλατόδρομος επί της οδού Στρ. Παπάγου που φτάνει, χωρίς συνέχεια, στην πλατεία Μαβίλη. Επιπλέον, το κομμάτι από την πλατεία Μαβίλη μέχρι την περιοχή της Κυρά Φροσύνης, αφήνεται να λειτουργήσει μαζί με τους πεζούς, στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο που υπάρχει.

Επί της ουσίας ο νέος ποδηλατόδρομος ξεκινά από την περιοχή της Κυρά Φροσύνης περίπου, μετά την είσοδο στην οδό Γλυκήδων στο Κάστρο. Και θα βρίσκεται επί του οδοστρώματος. Θα γίνει μια ποδηλατική διαδρομή διπλής κατεύθυνσης, πλάτους 2,5 μ., με την τελική στρώση να είναι έγχρωμο ασφαλτόμιγμα, ενώ θα υπάρχει και διαχωριστική νησίδα ασφαλείας πλάτους 0,70 μ.

Η παρέμβαση αυτή σημαίνει ότι το παραλίμνιο κομμάτι από την Κυρά Φροσύνη μέχρι το «Δώδεκα» δεν θα είναι πια… ελεύθερο για πάρκινγκ αυτοκινήτων, τουριστικών λεωφορείων, βαν κ.λπ. Από το «Δώδεκα» μέχρι την Ακτή Μιαούλη (στο ύψος των παλιών σφαγείων), οι ποδηλάτες θα ακολουθούν την υπάρχουσα διαδρομή, η οποία θα αναβαθμιστεί. Επί της Ακτής Μιαούλη, στον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο θα γίνει διαπλάτυνση: από 1,5 μ. που είναι σήμερα το πλάτος, θα πάει στα 2,5 μ. προκειμένου η κίνηση του ποδηλάτου να είναι αμφίδρομη.

Το τελευταίο κομμάτι αφορά το τέλος της Ακτής Μιαούλη μέχρι τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο. Σε αυτό το κομμάτι θα δημιουργηθεί επίσης ποδηλατική διαδρομή πλάτους 2,5 μ., διπλής κατεύθυνσης, με την τελική στρώση να είναι επίσης έγχρωμο ασφαλτόμιγμα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων πήρε απόφαση να γίνει μονής κατεύθυνσης ο δρόμος που περνάει μπροστά από το Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο.  

Ο Δήμος Ιωαννιτών, στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «μια παρέμβαση που θα δώσει στους πολίτες μία ολοκληρωμένη διαδρομή μήκους 7 χιλιομέτρων περίπου». Η περιοχή παρέμβασης από την πλατεία Μαβίλη μέχρι τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο είναι 4 χλμ. Ο ποδηλατόδρομος επί του αναχώματος είναι 3,5 χλμ.

Σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διαδρομή «μπορεί να αποτελέσει πιλότο και για άλλες παρόμοιες».

Και κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση: Τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε προηγηθεί από τον Δήμο μελέτη συμμετοχής των πολιτών στο σχεδιασμό ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης.

Η πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει στην ενοποίηση του αστικού παραλίμνιου ποδηλατόδρομου είναι σημαντική, παρά τις κάποιες ελλείψεις. Το μεγάλο στοίχημα, πάντα, για τη χρήση του ποδηλάτου για λόγους ψυχαγωγίας αλλά και μετακίνησης, είναι οι κάθετες συνδέσεις. Πώς δηλαδή θα φτάσει ο ποδηλάτης στο παραλίμνιο μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back