ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός στρατός: Εκκενώστε τη Γάζα σε 24 ώρες

Εικόνα του άρθρου Ισραηλινός στρατός: Εκκενώστε τη Γάζα σε 24 ώρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2023, 12:17
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε την Παρασκευή όλους τους πολίτες της πόλης της Γάζας, περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια εντός 24 ωρών, καθώς συγκέντρωσε άρματα μάχης κοντά στη Λωρίδα της Γάζας ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.

«Τώρα είναι ώρα για πόλεμο», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνέχιζαν να σφυροκοπούν τη Γάζα σε αντίποινα για τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου από μαχητές της Χαμάς που σκότωσαν περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα επιχειρήσει στην πόλη της Γάζας τις επόμενες ημέρες και ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να επιστρέψουν μόνο όταν υπάρξει νέα ανακοίνωση.

«Άμαχοι της Πόλης της Γάζας, εκκενώστε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας».


«Προπαγάνδα»

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η προειδοποίηση για τη μετεγκατάσταση της Γάζας ήταν «ψεύτικη προπαγάνδα» και κάλεσε τους πολίτες να μην την χάψουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι θεωρούν αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση ανθρώπων «χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Χίλαντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την αντίδραση του ΟΗΕ στην έγκαιρη προειδοποίηση του Ισραήλ προς τους κατοίκους της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξολοθρεύσει τη μαχητική οργάνωση Χαμάς, η οποία ηγήθηκε των επιθέσεων του Σαββάτου.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξε 750 στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένων, όπως είπε, σηράγγων της Χαμάς, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κατοικιών ανώτερων στελεχών και αποθηκών αποθήκευσης όπλων.

Ωστόσο, μια χερσαία εισβολή στη Γάζα ενέχει σοβαρό κίνδυνο, καθώς η Χαμάς κρατά δεκάδες ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση.

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται υπό πολιορκία από το Ισραήλ, το οποίο έχει σφυροκοπήσει στόχους της Χαμάς στον θύλακα και έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους σε επιθέσεις αντιποίνων από τις επιδρομές του Σαββατοκύριακου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι τα καύσιμα που τροφοδοτούν τις γεννήτριες έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Γάζας μπορεί να εξαντληθούν εντός ωρών και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) προειδοποίησε ότι τα τρόφιμα και το γλυκό νερό μειώνονται επικίνδυνα.

«Η ανθρώπινη δυστυχία που προκαλείται από αυτή την κλιμάκωση είναι αποτρόπαια και εκλιπαρώ τις πλευρές να μειώσουν τον πόνο των αμάχων», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ Φαμπρίτσιο Καρμπόνι.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι μετέφερε το κεντρικό επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Mε πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back