ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί σκότωσαν τρεις ομήρους που είχαν υψώσει λευκή σημαία

Εικόνα του άρθρου Ισραηλινοί σκότωσαν τρεις ομήρους που είχαν υψώσει λευκή σημαία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2023, 20:03
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρεις ισραηλινοί όμηροι που κατά λάθος έπεσαν νεκροί από πυρά των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας κρατούσαν ένα ραβδί με μια αυτοσχέδια λευκή σημαία τη στιγμή του περιστατικού, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με το Reuters, το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το περιστατικό συνέβη σε μια περιοχή έντονων μαχών όπου οι μαχητές της Χαμάς δρουν με πολιτική ενδυμασία και χρησιμοποιούν τακτικές παραπλάνησης, είπε. Οι όμηροι ήταν ηλικίας 25 έως 28 ετών.

Ο στρατιώτης που πυροβόλησε κατά των ομήρων πίστευε ότι οι άνδρες κινούνταν προς το μέρος του ως μια προσπάθεια της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς να παρασύρει τους στρατιώτες των IDF σε παγίδα, δήλωσε ο αξιωματούχος των IDF.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι στρατιώτες είχαν βρει μια αφίσα με τα γράμματα SOS σε ένα κοντινό κτίριο.

Ήταν όλοι χωρίς μπλούζα και ο ένας κρατούσε μια αυτοσχέδια λευκή σημαία. Ο στρατιώτης άνοιξε αμέσως πυρ και φώναξε "τρομοκράτες" για να ειδοποιήσει τις άλλες δυνάμεις, ανέφεραν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στρατιώτης σκότωσε δύο ομήρους, ενώ ο τρίτος τραυματίστηκε και υποχώρησε πίσω στο κτίριο, καλώντας σε βοήθεια στα εβραϊκά. Σε εκείνο το σημείο, ο διοικητής του τάγματος φέρεται να διέταξε κατάπαυση του πυρός.

Ο τρίτος όμηρος βγήκε αργότερα έξω και πυροβολήθηκε από άλλον στρατιώτη.

«Αυτό ήταν ενάντια στους κανόνες εμπλοκής μας», ανέφερε ο αξιωματούχος των IDF σύμφωνα με το Reuters. Ο αξιωματικός είπε ότι και οι δύο στρατιώτες που άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας τους τρεις ομήρους, το έκαναν ενάντια στο πρωτόκολλο.

Διαδηλώσεις

Στο μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους του Τελ Αβίβ, μετά τον θάνατο τριών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική αρτηρία καθώς όδευαν προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού Kirya, από όπου κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο χρόνος τους εξαντλείται! Φέρτε τους σπίτι τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές. «Δεν υπάρχει νίκη μέχρι να απελευθερωθεί και ο τελευταίος όμηρος!»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back