πλαισιο πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί κατάσχεσαν εξοπλισμό του ΑΡ στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Ισραηλινοί κατάσχεσαν εξοπλισμό του ΑΡ στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2024, 21:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν μια κάμερα και εξοπλισμό μετάδοσης που ανήκε στο Associated Press στο νότιο Ισραήλ, αφού οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την αμερικανική υπηρεσία ειδήσεων, η οποία έχει συνδρομητές σε όλο τον κόσμο, ότι παραβιάζει ένα νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera.

Το δορυφορικό κανάλι από το Κατάρ, το οποίο είναι μεταξύ των χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανή ροή βίντεο από το AP, αναγκάστηκε να κλείσει τα γραφεία του στο Ισραήλ στις 5 Μαΐου μετά από απόφαση της κυβέρνησης για τη χρήση νέων νόμων για να κλείσει τις δραστηριότητες του δορυφορικού ειδησεογραφικού δικτύου στη χώρα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου επικοινωνιών έφτασαν στις εγκαταστάσεις του AP στη νότια ισραηλινή συνοριακή πόλη Σντερότ το απόγευμα της Τρίτης και κατέσχεσαν τον εξοπλισμό. Παρέδωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ένα χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, μέλος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τον νόμο περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της χώρας.

«Το Associated Press αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τη μακροχρόνια ζωντανή μας μετάδοση που έδειχνε θέα στη Γάζα και να κατασχέσει τον εξοπλισμό του AP», δήλωσε εκπρόσωπος του πρακτορείου ειδήσεων.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι εξετάζει το περιστατικό, το οποίο χαρακτήρισε ανησυχητικό. Η εκπρόσωπος Τύπου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ανάρτησε στο Χ: «Η κατάσχεση του εξοπλισμού του AP, του μεγαλύτερου πρακτορείου ειδήσεων στον κόσμο ... είναι μια πράξη τρέλας. Δεν πρόκειται για το Αλ Τζαζίρα, πρόκειται για ένα αμερικανικό μέσο ενημέρωσης που έχει κερδίσει 53 βραβεία Πούλιτζερ».

Πριν κατασχεθεί ο εξοπλισμός, μετέδιδε μια γενική εικόνα της βόρειας Γάζας. Το AP συμμορφώνεται με τους κανόνες στρατιωτικής λογοκρισίας του Ισραήλ, οι οποίοι απαγορεύουν τη μετάδοση λεπτομερειών όπως οι κινήσεις των στρατευμάτων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες. Η ζωντανή λήψη έδειχνε γενικά καπνό να υψώνεται πάνω από την περιοχή.

Αυστηρότεροι περιορισμοί

Η κατάσχεση του εξοπλισμού του AP έρχεται εν μέσω αυστηρότερων περιορισμών για τους δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, σύμφωνα με τους οποίους οι διεθνείς δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση στη Γάζα από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, παρά την υπόθεση που είχε καταθέσει η Ένωση Ξένου Τύπου στο Ισραήλ.

Ακολουθεί η ευρεία διεθνής καταδίκη της υποτιθέμενης στοχοποίησης Παλαιστινίων δημοσιογράφων από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, ισχυρισμό που αρνείται ο ισραηλινός στρατός.

Από τις 21 Μαΐου, τουλάχιστον 105 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης ήταν μεταξύ των περισσότερων από 36.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 100 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, δύο Ισραηλινούς και τρεις Λιβανέζους, στην πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους από τότε που η CPJ άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το 1992.

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο οθόνης από βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα του το ΑΡ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3