ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν

Εικόνα του άρθρου Ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό καταυλισμό της Τζενίν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2023, 13:39
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση από αέρος και εδάφους στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, τη μεγαλύτερη στρατιωτική του επιχείρηση στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και χρόνια.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν στην επίθεση που ξεκίνησε περίπου στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ενώ ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι μάχες με πυροβόλα όπλα με Παλαιστίνιους μαχητές και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας, που σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχε στόχο ένα σημαντικό κέντρο διοίκησης της μαχητικής ομάδας Ταξιαρχίες της Τζενίν στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης που μοιάζει με παραγκούπολη.

Πυκνός μαύρος καπνός από καμένα ελαστικά στροβιλίζονταν στους δρόμους, ενώ εκκλήσεις για υποστήριξη των μαχητών ακούγονταν από μεγάφωνα σε τζαμιά. Κάθε είσοδος στον καταυλισμό ήταν περικυκλωμένη από ισραηλινούς στρατιώτες.

Η επιχείρηση στην Τζενίν οδήγησε σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Ραμάλα, όπου ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από τον στρατό. 

Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ τέθηκαν σε επιφυλακή για πιθανά αντίποινα με ρουκέτες από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, αφού αρκετές παλαιστινιακές παρατάξεις ορκίστηκαν εκδίκηση.

Ο καταυλισμός στα περίχωρα της πόλης της βόρειας Δυτικής Όχθης δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 και η περιοχή που μοιάζει με γκέτο και φιλοξενεί περίπου 11.000 άτομα, θεωρείται εδώ και πολύ καιρό εστία ένοπλης αντίστασης, όπως τη βλέπουν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί τρομοκρατίας.

Περισσότεροι από 180 Παλαιστίνιοι και 24 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί φέτος στην κλιμακούμενη βία, πυροδοτώντας τους φόβους ότι η περιοχή πλησιάζει προς ένα νέο κεφάλαιο σύγκρουσης πλήρους κλίμακας.

Φωτογραφία: Reuters/Mohamad Torokman



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back