ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2024, 22:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι εξουδετέρωσε τον Νασράλα κατά την αεροπορική επίθεση στο κεντρικό διοικητήριο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή. Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι είχε σκοτωθεί, χωρίς να πει πώς.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει την απειλή του κινδύνου, χωρίς να αναφερθεί στον θάνατο του Νασράλα. Το γραφείο του ανακοίνωσε αργότερα τριήμερο πένθος για τον αρχηγό της Χεζμπολάχ.

Ο θάνατος του Νασράλα αποτελεί σημαντικό πλήγμα τόσο για τη Χεζμπολάχ όσο και για το Ιράν, καθώς απομακρύνεται ένας σημαντικός σύμμαχος που βοήθησε να γίνει η Χεζμπολάχ ο άξονας του δικτύου συμμαχικών ομάδων της Τεχεράνης στον αραβικό κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον θάνατο του Νασράλα ως μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματα του αρχηγού της Χεζμπολάχ, όπως είπε, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Αμερικανοί, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι, και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Ένα υψηλόβαθμο μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο αναπληρωτής διοικητής Αμπάς Νιλφορουσάν, σκοτώθηκε επίσης στις ισραηλινές επιθέσεις στη Βηρυτό την Παρασκευή, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει τη μάχη της κατά του Ισραήλ «για την υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης και για την υπεράσπιση του Λιβάνου και του σταθερού και έντιμου λαού του».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η δολοφονία του Νασράλα θα απαντηθεί και ότι η πορεία του στην καταπολέμηση του Ισραήλ θα συνεχιστεί από άλλους μαχητές.

Η αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής - μια σειρά από μαζικά ισχυρές εκρήξεις που άφησαν έναν κρατήρα βάθους τουλάχιστον 20 μέτρων - συγκλόνισε τη Βηρυτό.

Η Χεζμπολάχ δεν έδωσε καμία άμεση ένδειξη για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Νασράλα. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χασίμ Σαφιεντίν θεωρείται εδώ και καιρό ο διάδοχος. Η ομάδα δεν έχει εκδώσει καμία δήλωση σχετικά με την κατάσταση του Σαφιεντίν ή οποιουδήποτε άλλου ηγέτη της Χεζμπολάχ - εκτός από τον Νασράλα - μετά την επίθεση.

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back