ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το Ραμαζάνι φέρνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ: Το Ραμαζάνι φέρνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 11:43
ΚΟΣΜΟΣ

Την ελπίδα ότι μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι κοντά, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα για τον ιερό μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανιού, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Χαμάς εξέτασε μια συμφωνία εκεχειρίας που περιλαμβάνει ανταλλαγή κρατουμένων-ομήρων.

«Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας μου λέει ότι είμαστε κοντά, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Και η ελπίδα μου είναι ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας στάσης του στη Νέα Υόρκη. 

Η Χαμάς έλαβε ένα σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τις συνομιλίες εκεχειρίας στη Γάζα στο Παρίσι, το οποίο περιλαμβάνει 40ήμερη παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους σε αναλογία 10 προς 1, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανώτερη πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

Το σχέδιο πρότασης θα επιτρέψει, επίσης, την επισκευή νοσοκομείων και αρτοποιείων στη Γάζα και την είσοδο 500 φορτηγών με βοήθεια στον ταλαιπωρημένο θύλακα κάθε μέρα, αναφέρει το Reuters.

Το Ραμαζάνι αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης Μαρτίου και να τελειώσει το βράδυ της 9ης Απριλίου.

«Το Ραμαζάνι πλησιάζει και υπήρξε συμφωνία με τους Ισραηλινούς ότι δεν θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες κατά τη διάρκειά του, προκειμένου να μας δοθεί χρόνος να βγάλουμε όλους τους ομήρους έξω», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια εμφάνιση στην εκπομπή «Late Night With Seth Meyers» του NBC.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιδείξει σταθερή υποστήριξη προς το Ισραήλ καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια ενδεχόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων έχει καταφύγει με ισραηλινή εντολή εκκένωσης.

Η προοπτική εισβολής στη Ράφα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για την τύχη των αμάχων της Γάζας που έχουν παγιδευτεί εκεί. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα είναι αναπόφευκτο στοιχείο της στρατηγικής του Ισραήλ για τη συντριβή της Χαμάς. 

Αυτή την εβδομάδα, ο στρατός υπέβαλε προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο επιχειρησιακά σχέδια για την επίθεση, καθώς και σχέδια εκκένωσης των αμάχων εκεί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back