ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Χαμάς διατήρησαν την εκεχειρία για πέμπτη ημέρα

Εικόνα του άρθρου Ισραήλ και Χαμάς διατήρησαν την εκεχειρία για πέμπτη ημέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 20:08
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις και οι μαχητές της Χαμάς συγκράτησαν σε μεγάλο βαθμό τα πυρά τους την Τρίτη, μετά την παράταση της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για τουλάχιστον δύο επιπλέον ημέρες, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Με τις δύο πλευρές να εκφράζουν την ελπίδα για περαιτέρω παρατάσεις, το Κατάρ φιλοξένησε τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ισραηλινής Μοσάντ και της CIA των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο διευθυντής της CIA William Burns, έφθασε στο Κατάρ την Τρίτη για μυστικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ με στόχο τη μεσολάβηση για μια εκτεταμένη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν την επίσκεψη.

Ο Burns πιέζει τη Χαμάς και το Ισραήλ να διευρύνουν το επίκεντρο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεών τους για τους ομήρους, που μέχρι στιγμής περιορίζονται σε γυναίκες και παιδιά, ώστε να συμπεριλάβουν και την απελευθέρωση ανδρών και στρατιωτικού προσωπικού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενέκριναν έναν νέο κατάλογο Παλαιστίνιων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν αν η Χαμάς τηρήσει την υπόσχεσή της να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους και το Ισραήλ είχε στη διάθεσή του έναν κατάλογο με ονόματα από τη Χαμάς των ομήρων που σκόπευε να απελευθερώσει αργότερα την Τρίτη.

Περίπου 170 άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, σύμφωνα με το Ισραήλ, αλλά δεν κρατούνται όλοι από τη Χαμάς. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνεχίζουν να εργάζονται για περαιτέρω παρατάσεις της εκεχειρίας και ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι να απελευθερωθούν όλοι. 

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε την Τρίτη στο CBS News ότι η οργάνωση επιδιώκει να διαπραγματευτεί άλλη μια παράταση της παύσης των μαχών κατά την οποία θα απελευθερώσει όχι μόνο γυναίκες και παιδιά, όπως κάνει καθημερινά από την Παρασκευή, αλλά και άνδρες ομήρους και απαχθέντες Ισραηλινούς στρατιώτες. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει την Τρίτη τυχόν διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με τη Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters, CBSNews. Φωτογραφεία αρχείου: Reuters/Ammar Awad

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back