Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ έπληξε ιρανικούς στόχους στη Συρία

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ έπληξε ιρανικούς στόχους στη Συρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2018, 13:45
ΚΟΣΜΟΣ

Σχεδόν το σύνολο των ιρανικών στόχων έπληξε ο ισραηλινός στρατός στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς», τόνισε ο Λίμπερμαν στην ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια ενός συνεδρίου για την ασφάλεια.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του που διένειμε σε ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους σε δημοσιογράφους.

Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΚΡΟΝ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι το Ιράν εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση με ρουκέτες από τη Συρία σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση και ότι ο ισραηλινός στρατός απάντησε στα πυρά ρίχνοντας δικούς του πυραύλους.

«Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρει το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσει για τη Μέση Ανατολή σε συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αργότερα σήμερα στο Άαχεν στη Γερμανία, διευκρινίζει επίσης η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP. Φωτογραφία: EPA/YOUSSEF BADAWI 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back