Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επενδύει στον αυτόνομο πόλεμο

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ επενδύει στον αυτόνομο πόλεμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2023, 23:25
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ στοχεύει να αξιοποιήσει την τεχνολογική του υπεροχή για να γίνει μια «υπερδύναμη» τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε τη Δευτέρα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, προβλέποντας εξελίξεις στον αυτόνομο πόλεμο και στον εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων στη μάχη.

Τα βήματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού για τη στρατιωτική ρομποτική στο υπουργείο και έναν προϋπολογισμό ρεκόρ για την έρευνα και ανάπτυξη φέτος, δήλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία του στρατού Εγιάλ Ζαμίρ (φωτογραφία).

«Υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως την επόμενη επανάσταση που θα αλλάξει το πρόσωπο του πολέμου στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Zamir στη Διάσκεψη της Herzliya, ένα ετήσιο διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Ανέφερε το GPT (Generative Pre-trained Transformer) και το AGI (Artificial General Intelligence) ως πεδία βαθιάς μάθησης που αντιμετωπίζονται από βιομηχανίες AI και που θα μπορούσαν τελικά να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην αποκάλυψη για ορισμένα από τα αυτόνομα συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί, όπως τα ρομποτικά τζιπ επιτήρησης που αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην περιπολία των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτόν τον μήνα, η κρατική εταιρεία Israel Aerospace Industries παρουσίασε ένα αυτόνομο υποβρύχιο συλλογής πληροφοριών, το οποίο, όπως είπε, έχει ήδη ολοκληρώσει «χιλιάδες ώρες» λειτουργίας.

Ο Εγιάλ απέδωσε επιτεύγματα του Ισραήλ στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο -που θεωρείται ευρέως πως έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων- σε «ορθή και έγκαιρη διάκριση των αμυντικών, οικονομικών, εθνικών και διεθνών διαστάσεων».

Παρομοίως, είπε, «η αποστολή μας είναι να μετατρέψουμε το κράτος του Ισραήλ σε μια υπερδύναμη τεχνητής νοημοσύνης και να είμαστε επικεφαλής ενός πολύ περιορισμένου αριθμού παγκόσμιων δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτό το κλαμπ».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back