ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ διευρύνει τις χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου Το Ισραήλ διευρύνει τις χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2023, 03:09
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις διεύρυναν τις επιθέσεις τους κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, δήλωσε ο στρατός και η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση δήλωσε ότι οι μαχητές της συγκρούονται με ισραηλινά στρατεύματα σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση στη Γάζα, καθώς οι στενότεροι σύμμαχοί του στη Δύση έχουν συσπειρωθεί γύρω από την ιδέα της "ανθρωπιστικής παύσης", ή της προσωρινής διακοπής των βομβαρδισμών.

Η αυξανόμενη διεθνής αγωνία για τις συνθήκες που επικρατούν για 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές που έχει εξαπολύσει ποτέ το Ισραήλ στον μεσογειακό θύλακα οδήγησε τις μεγάλες δυνάμεις να καλέσουν αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ να επιτρέψει τέτοιου είδους παύσεις για την παροχή βοήθειας και την έξοδο των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που συνέταξαν αραβικά κράτη και το οποίο ζητούσε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία και απαιτούσε την πρόσβαση βοήθειας στο πολιορκημένο έδαφος και την προστασία των αμάχων.

Αν και δεν είναι δεσμευτικό, το ψήφισμα έχει πολιτική βαρύτητα, αντανακλώντας την παγκόσμια διάθεση. Πέρασε με χειροκροτήματα με 120 ψήφους υπέρ, ενώ 45 απείχαν και 14 -μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες- ψήφισαν κατά.

Στη Γάζα, οι τοπικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας διακόπηκαν.

«Τις τελευταίες ώρες, εντείνουμε τις επιθέσεις στη Γάζα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε τηλεοπτική ενημέρωση μετά το σούρουπο της Παρασκευής. Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ πραγματοποιούσε εκτεταμένα πλήγματα σε σήραγγες και άλλες υποδομές, είπε.

«Εκτός από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», είπε, θέτοντας το ερώτημα αν μπορεί να αρχίσει μια πολυαναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Μαχητές της Χαμάς συγκρούονταν με ισραηλινά στρατεύματα στη βορειοανατολική πόλη Μπέιτ Χανούν της Γάζας και στην κεντρική περιοχή Αλ-Μπουρέιτζ, ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της μαχητικής οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι είδε αναφορές για επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ, αλλά δεν θα σχολιάσει κάτι τέτοιο.

Μια χερσαία εισβολή θα επιδείνωνε αυτό που οι οργανώσεις αρωγής αποκαλούν ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή μετά από ημέρες αεροπορικών βομβαρδισμών που, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 7.000 Παλαιστίνιους.

Η Paltel, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών στη Γάζα, δήλωσε ότι «όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών, των κινητών και του διαδικτύου, έχουν χαθεί στη Λωρίδα της Γάζας» λόγω των συνεχών εντατικών βομβαρδισμών. «Η Γάζα έχει επί του παρόντος διακοπεί το ρεύμα», ανέφερε.

Η Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι είχε χάσει εντελώς την επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων στη Γάζα και τις ομάδες της που επιχειρούν επί τόπου, και τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς δημοσίευσαν δήλωση της κυβέρνησης της Γάζας, σύμφωνα με την οποία τα σωστικά συνεργεία δεν ήταν σε θέση να λάβουν κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back