ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συνέλαβαν δύο αυτονομιστές ηγέτες

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Συνέλαβαν δύο αυτονομιστές ηγέτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017, 14:23
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία δείχνει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Καταλονία μετά τη σύλληψη και φυλάκιση δύο αυτονομιστών ηγετών. Μια κίνηση που ερμηνεύεται πως φέρνει τη Μαδρίτη πιο κοντά στην να ενεργοποίηση του άρθρου 155, κηρύσσοντας τη Βαρκελώνη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αναίρεση της διοικητικής της αυτονομίας.

Ισπανός δικαστής διέταξε χθες με κατηγορίες για στάση να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC). 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας διάφορες οργανώσεις καλούν τους πολίτες σε κινητοποιήσεις σήμερα στην Καταλονία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εκκλήσεις στους πολίτες να κινητοποιηθούν πολλαπλασιάστηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Προβλέπεται μια σύντομη στάση εργασίας το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδας) με απαίτηση «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων» και συγκεντρώσεις μπροστά στις τοπικές αυτοδιοικήσεις αναμένεται να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα.

«Έχουμε και πάλι πολιτικούς κρατούμενους» στην Ισπανία, είναι «λυπηρό», έκρινε ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σε ανάρτησή του στο Twitter στην αγγλική γλώσσα.

«Λευτεριά στους Ζόρντι», έγραφε το πανό περίπου 400 διαδηλωτών οι οποίοι μαζεύτηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης τα μεσάνυχτα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back