ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Σάντσεθ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2023, 16:14
ΚΟΣΜΟΣ

Η συντριπτική ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χθες αναγκάζει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ανακοινώσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τη Δευτέρα 23 Ιουλίου.

Η Ισπανία επρόκειτο να διεξαγάγει γενικές εκλογές μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε την απόφασή του να επισπεύσει την ημερομηνία μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, στις οποίες το κόμμα του υπέστη μεγάλες απώλειες σε όλη τη χώρα.

«Πήρα αυτή την απόφαση όταν εξέτασα τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών», δήλωσε ο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αφορούσαν το σύνολο των 8.131 δήμων, με άλλα λόγια 35,5 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς και τα κοινοβούλια των 12 από τις 17 «αυτονομίες» (περιφέρειες) της χώρας. Αυτή τη δεύτερη πτυχή των εκλογών αφορούσε 18,3 εκατ. ψηφοφόρους και θεωρείτο γενική πρόβα των βουλευτικών εκλογών.

Όμως το διακύβευμα ήταν πολύ σημαντικό για τους ηγέτες των δύο παραδοσιακών κομμάτων, που ενεπλάκησαν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, σε βαθμό που αναλυτές χαρακτήρισαν αυτή την αναμέτρηση ανεμοδείκτη ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ο κ. Σάντσεθ πρόβαλε στην εκστρατεία τον απολογισμό της κυβέρνησής του, κυρίως στην οικονομία. Ο κ. Φεϊχό ρίχτηκε επίσης ολόψυχα στην εκλογική μάχη, την πρώτη γι’ αυτόν αφότου ανέλαβε την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Το ΡΡ όχι μόνο διατήρησε τις δύο περιφέρειες όπου κυβερνούσε (Μαδρίτη και Μούρθια), αλλά κατέλαβε και στις δύο απόλυτη πλειοψηφία. Όπως και στον δήμο της πρωτεύουσας.

Με πληροφορίες από Politico, Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back