ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στον Πέδρο Σάντσεθ η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Εικόνα του άρθρου Ισπανία: Στον Πέδρο Σάντσεθ η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2023, 23:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δύο μήνες μετά τις άγονες πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και τέσσερις ημέρες μετά την αποτυχία του ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στην προσπάθειά του να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Αν και το Λαϊκό Κόμμα νίκησε οριακά τους σοσιαλιστές τον Ιούλιο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ηγέτης του, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέιχο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειαζόταν για να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Σάντσεθ έχει προθεσμία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να θέσει την υποψηφιότητά του ενώπιον των βουλευτών σε άλλη μια συζήτηση και ψηφοφορία για την ανάληψη των καθηκόντων του. Εάν αποδειχθεί ανεπιτυχής, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και η Ισπανία θα επιστρέψει στις κάλπες στα μέσα Ιανουαρίου για τις έκτες γενικές εκλογές της σε εννέα χρόνια.


Αμνηστία

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Σάντσεθ θα είναι να διαχειριστεί το αμφιλεγόμενο και περίπλοκο ζήτημα της αμνηστίας που ζητούν τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας σε αντάλλαγμα για να του δανείσουν τις ψήφους τους.

Τον περασμένο μήνα, ο αυτοεξόριστος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόν -ο οποίος ηγείται του σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού κόμματος Junts- δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Σάντσεθ θα εξαρτηθεί από την παύση όλων των δικαστικών υποθέσεων εναντίον του ιδίου και εκατοντάδων άλλων για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη μονομερή προσπάθεια για περιφερειακή ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2017.

Ο Φέιχο έχει επανειλημμένα επιτεθεί στον Σάντσεθ σχετικά με την πιθανή αμνηστία, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή του αιτήματος θα ήταν δειλή και κυνική και θα αποτελούσε περαιτέρω απόδειξη της επιθυμίας του αντιπάλου του να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος. 

Πριν από εννέα ημέρες, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδιαζόμενου μέτρου.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής σκόπιμα ρητή αναφορά σε αμνηστία. Επέλεξε και πάλι προσεκτικά τα λόγια του καθώς μίλησε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, υπενθυμίζοντας ότι κληρονόμησε μια διχασμένη και ταραγμένη Καταλονία από την προηγούμενη κυβέρνηση του PP όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back