ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν πλήττει στόχους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία

Εικόνα του άρθρου Το Ιράν πλήττει στόχους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2024, 10:15
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι επιτέθηκαν στο «κατασκοπευτικό αρχηγείο» του Ισραήλ στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αργά τη Δευτέρα, ενώ η επίλεκτη δύναμη δήλωσε ότι επιτέθηκε επίσης στη Συρία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τα πλήγματα έρχονται εν μέσω ανησυχιών για την κλιμάκωση μιας σύγκρουσης που έχει εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, με τους συμμάχους του Ιράν να μπαίνουν επίσης στη μάχη από τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

«Ως απάντηση στις πρόσφατες φρικαλεότητες του σιωνιστικού καθεστώτος, που προκάλεσαν τη δολοφονία διοικητών των Φρουρών και του Άξονα Αντίστασης ... ένα από τα κύρια κεντρικά γραφεία κατασκοπείας της Μοσάντ στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ καταστράφηκε με βαλλιστικούς πυραύλους», ανέφεραν οι Φρουροί σε ανακοίνωσή τους.

Το Ιράν είχε ορκιστεί εκδίκηση για τη δολοφονία τριών μελών των Φρουρών στη Συρία τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή, οι οποίοι είχαν υπηρετήσει ως στρατιωτικοί σύμβουλοι εκεί.

Εκτός από τα πλήγματα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν Ερμπίλ σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ, οι Φρουροί δήλωσαν ότι «εκτόξευσαν έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στη Συρία και κατέστρεψαν τους δράστες τρομοκρατικών επιχειρήσεων» στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ καταδίκασε τις επιθέσεις κοντά στο Ερμπίλ, χαρακτηρίζοντάς τες «απερίσκεπτες», αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν στοχοθετήθηκαν αμερικανικές εγκαταστάσεις και δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

«Εντοπίσαμε τους πυραύλους, οι οποίοι έπεσαν στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία. Δεν στοχοθετήθηκε προσωπικό ή εγκαταστάσεις των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Rudaw TV

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back