ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 100 νεκροί από εκρήξεις στον τάφο του Σουλεϊμανί

Εικόνα του άρθρου Ιράν: Πάνω από 100 νεκροί από εκρήξεις στον τάφο του Σουλεϊμανί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2024, 18:37
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο εκρήξεις την Τετάρτη σε εκδηλώσεις μνήμης για τον πρώην ανώτατο στρατηγό του Ιράν, τον Κασίμ Σουλεϊμανί, σκότωσαν τουλάχιστον 103 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 171, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους. 

Οι εκρήξεις έσπειραν φόβο και θλίψη στο Ιράν και αύξησαν ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, μία ημέρα μετά την έκρηξη που σκότωσε αρκετούς αξιωματούχους της Χαμάς σε προάστιο της Βηρυτού του Λιβάνου.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ένα ζεύγος βομβών τοποθετημένων σε σακούλες κατά μήκος του δρόμου προς το νεκροταφείο στο Κέρμαν του Ιράν εξερράγη καθώς μια πομπή ανθρώπων κατευθυνόταν προς τα εκεί για να τιμήσει την τετραετή επέτειο της δολοφονίας του στρατηγού Σουλεϊμανί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι σάκοι φαίνεται να πυροδοτήθηκαν μέσω τηλεχειρισμού, αφήνοντας κομματιασμένα πτώματα στο έδαφος.

Δεδομένης της τεράστιας κλίμακας των εκρήξεων, τις οποίες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν τρομοκρατική επίθεση, ο αριθμός των νεκρών ήταν πιθανό να αυξηθεί.

Βίντεο και φωτογραφίες από τα επακόλουθα των εκρήξεων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν εκτεταμένο μακελειό και χάος, με σειρήνες να ηχούν και τραυματίες -ανάμεσά τους και παιδιά- να σωριάζονται στο έδαφος.

Λίγο πριν από τις εκρήξεις, βίντεο έδειχνε ένα πυκνό πλήθος χιλιάδων ανθρώπων να περπατά κατά μήκος ενός δρόμου που ήταν γεμάτος με πάγκους με τρόφιμα και ποτά και σημαίες, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν μια προσευχή από το Κοράνι. Στη συνέχεια μια τεράστια έκρηξη συγκλόνισε την περιοχή. Ο αέρας γέμισε με κραυγές και οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως έδειξαν τα βίντεο.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Αχμάντ Βαχιντί, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι τα περισσότερα θύματα προήλθαν από τη δεύτερη έκρηξη, η οποία ακολούθησε λίγα λεπτά μετά την πρώτη, καθώς πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να βοηθήσει τους τραυματίες. Είπε ότι η κατάσταση στην πόλη Κέρμαν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί, μακροχρόνιου διοικητή της πανίσχυρης δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Σουλεϊμανί θεωρούνταν η πιο ισχυρή προσωπικότητα στο Ιράν μετά τον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πριν σκοτωθεί σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στο γειτονικό Ιράκ το 2020.

Ορισμένοι Ιρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τους τοπικούς αξιωματούχους ασφαλείας ότι δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν ένα τόσο υψηλού προφίλ γεγονός. Κατά τη διάρκεια της τελετής κηδείας του στρατηγού Σουλεϊμανί το 2020, ένας τραυματισμός κατά μήκος του ίδιου δρόμου με τις εκρήξεις της Τετάρτης σκότωσε 60 ανθρώπους.

Mε πληροφορίες από NYT, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back