ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το ΙΚ πίσω από την πολύνεκρη επίθεση

Εικόνα του άρθρου Ιράν: Το ΙΚ πίσω από την πολύνεκρη επίθεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2024, 19:38
ΚΟΣΜΟΣ

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμεςρα την ευθύνη για δύο εκρήξεις στο Ιράν που προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων σε μνημόσυνο για τον ανώτατο διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2020 από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα κανάλια της στο Telegram, η μαχητική σουνιτική μουσουλμανική οργάνωση ανέφερε ότι δύο μέλη του ΙΚ πυροδότησαν τις ζώνες με τα εκρηκτικά τους στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο στη νοτιοανατολική ιρανική πόλη Κερμάν την Τετάρτη για την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε νωρίτερα τους «τρομοκράτες» για τις εκρήξεις και ορκίστηκε εκδίκηση για τις πιο αιματηρές τέτοιες επιθέσεις από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Από τις δίδυμες εκρήξεις τραυματίστηκαν επίσης 284 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

«Θα τους επιβληθούν πολύ ισχυρά αντίποινα από τα χέρια των στρατιωτών του Σουλεϊμανί», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Μοχμπέρ στους δημοσιογράφους στο Κέρμαν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή του καταδίκασε την Τετάρτη την «άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» στο Κέρμαν και έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στην ιρανική κυβέρνηση.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε πλήθη που συγκεντρώθηκαν σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, μεταξύ των οποίων και το Κέρμαν, να φωνάζουν: «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Οι ιρανικές αρχές κάλεσαν σε μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή, όταν θα γίνουν οι κηδείες των θυμάτων των διπλών εκρήξεων, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι καταδίκασε το «αποτρόπαιο και απάνθρωπο έγκλημα» της Τετάρτης. Η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ορκίστηκε εκδίκηση για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Φωτογραφία: West Asia News Agency


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back