ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Χαμενεΐ λέει ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί»

Εικόνα του άρθρου Ιράν: Ο Χαμενεΐ λέει ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2024, 12:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για την επίθεση στο συγκρότημα της ιρανικής πρεσβείας στη Συρία.

Σε μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου του Ισραήλ με τους περιφερειακούς αντιπάλους, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το προξενείο του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα την 1η Απριλίου σε μια επίθεση που το Ιράν δήλωσε ότι σκότωσε επτά στρατιωτικούς συμβούλους.

«Όταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να έχουν επιτεθεί στο έδαφός μας», δήλωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του με αφορμή το τέλος του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού. «Το κακό καθεστώς έκανε ένα λάθος και πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», πρόσθεσε.

Σε μια προφανή απάντηση στον Χαμενεΐ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα απαντήσει εάν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ από το έδαφός του.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη ομάδα Χεζμπολάχ ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με το Ισραήλ, ενώ ιρακινές ομάδες έχουν πυροβολήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ και οι Χούτι της Υεμένης έχουν βάλει στο στόχαστρο τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Μπάιντεν: Λάθος προσέγγιση

Η προσέγγιση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον πόλεμο στη Γάζα είναι «λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ασκώντας περαιτέρω κριτική στους χειρισμούς του Ισραήλ στη σύγκρουση.

«Νομίζω ότι αυτό που κάνει είναι λάθος. Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στην Univision, ένα ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου, απείλησε να εξαρτήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και των αμάχων. Το τηλεφώνημα αυτό ακολούθησε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά υπαλλήλους, ανοίγει νέα καρτέλα της ομάδας βοήθειας World Central Kitchen.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει γίνει αντικείμενο αυξανόμενης διεθνούς κριτικής.

Φωτογραφία αρχείου: Office of the Iranian Supreme Leader

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back