Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: «Δεν έμεινε τίποτα»…

Εικόνα του άρθρου Ινδονησία: «Δεν έμεινε τίποτα»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2022, 21:19
ΚΟΣΜΟΣ

Για ώρες ο Αρίς κοιτούσε τον εκσκαφέα που προσπαθούσε να ανοίξει δρόμο μέσα από σωρούς από χώμα στην Ιάβα της Ινδονησίας με την ελπίδα να βρεθεί κάποιο ίχνος από τους αγαπημένους του που αγνοούνται ύστερα από τον σεισμό 5,6 βαθμών που κατέστρεψε το σπίτι τους.

Ο 45χρονος χρειάστηκε ώρες για να περπατήσει έως την περιοχή Σουγκενάγκ όπου ζούσαν οι συγγενείς του μέχρι τη στιγμή που χτύπησε η καταστροφή τη Δευτέρα. 

Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην πολυπληθέστερη επαρχία της Ινδονησίας, στη Δυτική Ιάβα, ήταν 268, μεταξύ τους πολλά παιδιά, ενώ 151 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται,  σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών Σουχαργιάντο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 58.000 αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και 22.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλοί έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια με χαμηλή ποιότητα κατασκευής, με τον πρόεδρο της χώρας να ζητά οι προσπάθειες ανοικοδόμησης να περιλαμβάνουν αντισεισμικές κατοικίες.

«Όταν έφθασα εκεί, δεν είχε μείνει τίποτα. Τα πάντα είχαν θαφτεί», δήλωσε ο Αρίς, δείχνοντας ένα τεράστιο σωρό από καφετί χώμα στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του αδελφού του.

Η δόνηση με μικρό εστιακό βάθος που έπληξε ορεινή περιοχή νωρίς χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) προκάλεσε κατολίσθηση, που σύμφωνα με τις αρχές είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα χωριό να θαφτεί κάτω από τόνους χώματος.

«Είμαι εδώ γιατί πρέπει να βρω την οικογένειά μου, τη νύφη μου. Θάφτηκε κάτω από την κατολίσθηση. Ήταν τρεις: η μητέρα και δύο παιδιά», δήλωσε ο Αρίς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφός του επίσης αγνοείται.

Ένα εικοσιτετράωρο και πλέον μετά τον σεισμό, οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ανασύρουν θύματα από τα χαλάσματα κτιρίων και να καθαρίσουν την περιοχή που έχει πληγεί από τις κατολισθήσεις, με αξιωματούχους να λένε ότι δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Οι προσπάθειες εντοπισμού και ανάσυρσης περιπλέκονταν από διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τους κατεστραμμένους δρόμους σε μια μεγάλη περιοχή, δήλωσαν οι ίδιοι, με τα θύματα να συνωστίζονται σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου προκειμένου να δεχθούν βοήθεια.

Πάνω από 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους και τουλάχιστον 2.200 σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Η Ινδονησία, που βρίσκεται στο λεγόμενο Δακτυλίδι της Φωτιάς, μια ιδιαιτέρως ενεργή σεισμική ζώνη, έχει μεγάλη ιστορία καταστροφικών σεισμών.

Ο Αρίς, από την πλευρά του, άρχισε να αποδέχεται την απώλειά του. «Το αφήνουμε στον Θεό», δήλωσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπαθήσαμε. Τώρα πρέπει απλά να τους αφήσουμε να φύγουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters. Φωτογραφία: Άνδρες του στρατού και διασώστες αναζητούν θύματα σε ένα σπίτι που κατέρρευσε μετά από σεισμό 5,6 Ρίχτερ, στο Cianjur της Ινδονησίας, 22 Νοεμβρίου 2022EPA/ADI WEDA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back