δεη πισω tc1
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ινδία: Μετά το φεγγάρι, σειρά παίρνει ο ήλιος

Εικόνα του άρθρου Ινδία: Μετά το φεγγάρι, σειρά παίρνει ο ήλιος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2023, 13:10
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μετά την επιτυχία της προσελήνωσης της Ινδίας στο φεγγάρι, η διαστημική υπηρεσία της χώρας εκτόξευσε το Σάββατο έναν πύραυλο για να μελετήσει τον ήλιο στην πρώτη της ηλιακή αποστολή.

Ο πύραυλος άφησε ένα ίχνος φωτιάς και καπνού καθώς οι επιστήμονες χειροκροτούσαν, όπως έδειξε η ζωντανή μετάδοση στον ιστότοπο του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

Τη μετάδοση παρακολούθησαν σχεδόν 500.000 θεατές, ενώ χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα προβολής κοντά στο σημείο εκτόξευσης για να δουν την απογείωση του σκάφους, το οποίο θα έχει ως στόχο να μελετήσει τους ηλιακούς ανέμους.

Το διαστημόπλοιο Aditya-L1 (σημαίνει «ήλιος» στα Χίντι) έχει σχεδιαστεί για να ταξιδέψει περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε διάστημα τεσσάρων μηνών σε ένα είδος πάρκινγκ στο διάστημα, όπου τα αντικείμενα τείνουν να μένουν στη θέση τους λόγω της εξισορρόπησης των βαρυτικών δυνάμεων, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων για το διαστημόπλοιο.

Οι θέσεις αυτές ονομάζονται σημεία Λαγκράνζ, από το όνομα του Ιταλο-Γάλλου μαθηματικού Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ.

Η αποστολή έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα «μεγάλο μπαμ όσον αφορά την επιστήμη», δήλωσε ο Somak Raychaudhury, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη ορισμένων στοιχείων του παρατηρητηρίου, προσθέτοντας ότι τα σωματίδια ενέργειας που εκπέμπονται από τον ήλιο μπορούν να πλήξουν δορυφόρους που ελέγχουν τις επικοινωνίες στη γη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στους χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται μετά την επιτυχία των εγχειρημάτων όπως το δίκτυο επικοινωνιών Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ.

Μακροπρόθεσμα, τα δεδομένα από την αποστολή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της επίδρασης του ήλιου στα κλιματικά πρότυπα της γης και στην προέλευση του ηλιακού ανέμου, του ρεύματος σωματιδίων που ρέει από τον ήλιο μέσα στο ηλιακό σύστημα, δήλωσαν οι επιστήμονες του ISRO.

Με την ώθηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η Ινδία έχει ιδιωτικοποιήσει τις διαστημικές εκτοξεύσεις και επιδιώκει να ανοίξει τον τομέα σε ξένες επενδύσεις, καθώς στοχεύει να πενταπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά εκτοξεύσεων μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Καθώς το διάστημα μετατρέπεται σε μια παγκόσμια επιχείρηση, η χώρα βασίζεται επίσης στην επιτυχία του ISRO για να αναδείξει την ικανότητά της στον τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back