Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ιμαρέτ: ένα οθωμανικό μνημείο στην Άρτα

Εικόνα του άρθρου Ιμαρέτ: ένα οθωμανικό μνημείο στην Άρτα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 17:45
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στη δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ και του περιβάλλοντος χώρου του αποφάσισε να προχωρήσει στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το έργο της αποκατάστασης του οθωμανικού τεμένους της Άρτας εντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. με προϋπολογισμό 1,6 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε το κυρίως έργο της αποκατάστασης με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ – το οποίο και δημοπρατεί. Το υπόλοιπο ποσό αφορά άλλα υποέργα όπως τις συνδέσεις με τα δίκτυα και τη συντήρηση των δομικών υλικών και του διακόσμου του τεμένους που έχει αναλάβει η αρχαιολογική υπηρεσία.  

Το οθωμανικό τέμενος του Ιμαρέτ Άρτας (τζαμί Φαΐκ πασά) έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1938. Η ανέγερσή του έγινε από τον Φαΐκ Πασά, σημαντική προσωπικότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας της εποχής του σουλτάνου Μωάμεθ Β'. Αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου οικοδομικού συγκροτήματος που λειτουργούσε ως πτωχοκομείο (Ιμαρέτ).

Το έργο αφορά τη συντήρηση και αντιμετώπιση των δομικών και των οικοδομικών προβλημάτων του κτιριακού συγκροτήματος του τεμένους προκειμένου να σταματήσουν οι φθορές και να επισκευαστούν οι ζημιές που αυτό έχει υποστεί. Οι επεμβάσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας του μνημείου με την παράλληλη διάσωση της αυθεντικότητας των κτισμάτων.

Ειδικότερα προβλέπονται εργασίες που αφορούν την αποκατάσταση του εξωτερικού του τεμένους στη μορφή που αυτό είχε κατά τη δεύτερη οθωμανική του φάση, με ανακατασκευή στην αρχική τους μορφή του ρεβάκ και της ξύλινης στοάς και αποκατάσταση των ανοιγμάτων των παραθύρων του.

Προβλέπεται ακόμη η αποκατάσταση του εσωτερικού του τεμένους στη γενική μορφή που αυτό απέκτησε μετά τη μετατροπή του σε εκκλησία στα τέλη του 19ου αιώνα.  

Επιπλέον θα γίνουν εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. Οι εργασίες αυτές αφορούν την αποκατάσταση ενός κτιρίου στην αρχική του μορφή προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο καθώς και στη δημιουργία χώρων υποδοχής και υγιεινής για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου στην περιοχή της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το τέμενος θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο ιστορικό μνημείο με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Το συγκεκριμένο τέμενος αποτελεί το πιο σημαντικό οθωμανικό μνημείο της Άρτας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back