Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ικανοποίηση με «αστερίσκους»

Εικόνα του άρθρου Ικανοποίηση με «αστερίσκους»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2017, 17:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοίνωσε τη δημιουργία Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα, αλλά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα. Αρνητικό δεν είναι, αλλά έχει πολλές επιφυλάξεις, οι οποίες είναι περισσότερες στις… όχι δημόσιες συζητήσεις για το θέμα.

Σήμερα, ο πρύτανης Γιώργος Καψάλης τοποθέτησε «προσεκτικά» το πανεπιστήμιο στη συζήτηση. Καταρχάς, αναφέρθηκε λιγότερο στη Γεωπονική και περισσότερο στα πιο προχωρημένα αιτήματα του ιδρύματος που ικανοποίησε η κυβέρνηση. Έπειτα, διευκρίνισε ότι «ναι μεν», αλλά…

«Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός αιτήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που υπάγεται στο στρατηγικό του σχεδιασμό, καθώς και ένα αίτημα που είναι ευρύτερο, της κοινωνίας της Ηπείρου» είπε χαρακτηριστικά. Αυτά, είναι τα «ναι μεν».

Τα «αλλά» έρχονται μετά: «Είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε με το υπουργείο και το ΤΕΙ Ηπείρου για να αποφασίσουμε τη μορφή του τμήματος ή των τμημάτων του που θα αποτελούν τη σχολή, το πρόγραμμα και τη διάρκεια σπουδών κ.λπ».

Ο πρύτανης ρωτήθηκε για το ακριβές σχέδιο για τη Γεωπονική, εάν δηλαδή θα είναι μια νέα σχολή η οποία θα πάρει το «ακαδημαϊκώς κατάλληλο» υλικό, έμψυχο και άψυχο, από τα τμήματα (κυρίως) της Άρτας και ό,τι περισσέψει, θα πάει στα διετή προγράμματα «τύπου ΙΕΚ» που θα ιδρυθούν στο πανεπιστήμιο. Ο κ. Καψάλης απάντησε στην ερώτηση του «Τύπου» ότι δεν γνωρίζει τους ακριβείς όρους, ούτε καν αν θα είναι ένα ή περισσότερα τμήματα. Επίσης, ένα ακόμα ζήτημα που υπάρχει είναι πως τα τμήματα των ΤΕΙ είναι τετραετούς φοίτησης, ενώ τα γεωπονικά είναι πενταετούς. Προετοίμασε για ένα δίμηνο τουλάχιστον, διάλογο, στην αρμόδια επιτροπή για να «φωτιστούν» όλα τα σημεία της συμφωνίας και της ίδρυσης της νέας σχολής. «Προφανώς θεώρησαν ότι είναι ώριμο το αίτημα και έπραξαν εκτός της επιτροπής» τόνισε ο κ. Καψάλης για τις επίσημες ανακοινώσεις, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται περισσότερος διάλογος».

Εκεί που ήταν όντως ικανοποιημένος ο πρύτανης, χωρίς «αστερίσκους», ήταν η ίδρυση Κέντρου Έρευνα στο πανεπιστήμιο με ινστιτούτα Βιοϊατρικής, Περιβάλλοντος-Αειφόρου Ανάπτυξης, Υλικών, Υπολογισμών και Εφαρμογών και Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. «Θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα την ίδρυση του Ινστιτούτου των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο οποίο απέδωσε ιδιαίτερη σημασία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου», είπε ο κ. Καψάλης, ο οποίος προέρχεται από αυτό τον επιστημονικό χώρο, όντας φιλόλογος και επί σειρά ετών καθηγητής στο Παιδαγωγικό. Τέλος, είπε ότι τα τρία προγράμματα διετούς φοίτησης Γαλακτοκομικής, Γεωργοκτηνοτροφικής και Ιχθυοκαλλιεργειών που απευθύνονται σε αποφοίτους ΕΠΑΛ, πως «είναι νέος θεσμός, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους οφείλουμε να διασφαλίσουμε, ώστε να υπάρχουν και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα για έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι η επαγγελματική εκπαίδευση».

Τέλος, ο κ. Καψάλης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τις εξαγγελίες τους, λέγοντας ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε με στέρεα και μελετημένα βήματα».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back