Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: «Είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε»

Εικόνα του άρθρου Ιερώνυμος: «Είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2018, 19:38
ΕΛΛΑΔΑ

«Είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. 

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ιερώνυμος, αυτό που έχουμε είναι μία «ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση η Εκκλησία με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα». «Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Αυτή μεταφέρθηκε στη Σύνοδο, το εγκρίνουμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα να πούμε στους ιερείς -διότι αυτοί είναι κυρίως που ανησυχούν - πως ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί τους» σημείωσε. 

Νωρίτερα ο Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, καλούσε του μητροπολίτες «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού». Ο Σύνδεσμος προανήγγειλε ότι «θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου» προειδοποιώντας ότι «οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες».

Το συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία αντιδράσεις, καλώντας τους μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία Ιερωνύμου -Τσίπρα».

«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος «θα δώσει αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία».


Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πρότασης είναι «να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλου ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συμπληρώσει τις θέσεις αυτές μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως εξήγησε θα καλύψει κυρίως ανάγκες του κοινωνικού κράτους, όπως θέσεις γιατρών και εκπαιδευτικών. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα 200 εκατ. ευρώ για τις προσλήψεις, σημειώσε ότι τα χρήματα θα προκύψουν από το δημοσιονομικό χώρο. Για το 2019, παραδέχθηκε, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες προσλήψεις πέραν εκείνων, που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Η κάλυψη των 10.000 κενών θέσεων, που θα προκύψουν, θα γίνουν έτσι από το 2020 και μετά.  


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back