ΕΛΛΑΔΑ

H εκκλησία πήρε ξανά αυτό που ήθελε

Εικόνα του άρθρου H εκκλησία πήρε ξανά αυτό που ήθελε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2021, 01:56
ΕΛΛΑΔΑ

Η επίσημη εκκλησία πήρε αυτό που ήθελε, για τον εορτασμό των Φώτων, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε υποχώρηση. Σε ποιο βαθμό. θα φανεί από το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφάσισε το περασμένο Σάββατο, ξαφνικά και για μια εβδομάδα, τη μέρα των Φώτων.

Η εκκλησία πάντως κατάφερε να υπερισχύσει και μάλιστα, να προφασιστεί μια «υποχώρηση» από ζητήματα τα οποία δεν τέθηκαν ποτέ.

Το πρωί της Τρίτης, ξεκίνησε ένα «παιχνίδι» με δύο διαδοχικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΔΙΣ. Με την πρώτη, έλεγε ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν θα παρίστατο στην ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος. Με τη δεύτερη, λίγη ώρα αργότερα, άλλαζε τη θέση του. Τελικά, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήγε στην ορκωμοσία και είχε σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν έκατσε για την ορκωμοσία όλων των μελών της κυβέρνησης.

Το απόγευμα, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ήταν  παρακλητική προς την εκκλησία.

Αργότερα, ο αρχιεπίσκοπος απάντησε με δική του ανακοίνωση, στην οποία δήλωσε ότι η εκκλησία υποχωρεί από τελετουργίες. Μόνο που αυτές, η  πολιτεία δεν επέτρεψε έστι και αλλιώς.

Ενώ λοιπόν η χτεσινή εγκύκλιος της ΔΙΣ δήλωνε ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπει το ΦΕΚ 5509 για τη λειτουργία των ναών, το οποίο είχε σαφή αναφορά και γα τα Φώτα, σήμερα, δηλώνει ότι δεν θα κάνει αυτά που… δεν επιτρέπονται, με διατύπωση που παραπέμπει σε υποχώρηση, ενώ δεν είναι τέτοια.

Το ΦΕΚ της 15 Δεκεμβρίου 2020 αναφέρει επί λέξει:

Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6.1.2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Χτες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι θα τηρήσει τα οριζόμενα από το συγκεκριμένο ΦΕΚ και θα αγνοήσει τις πρόσφατες απαγορεύσεις.

Σήμερα 5 Ιανουαρίου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως, παρότι η ΔΙΣ τον εξουσιοδότησε να μεταβεί μόνος του σε «θαλάσσιον χώρον» και να καθαγιάσει τα ύδατα, δεν θα το κάνει, επιθυμώντας να δώσει «πρώτος το καλό παράδειγμα».

Κοινώς, η υποχώρηση της εκκλησίας, μετά από τη σύντομη συνομιλία που είχαν πρωθυπουργός-αρχιεπίσκοπος, δεν είναι καν υποχώρηση…

Το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το in.gr, η αστυνομία έχει σχέδιο με «περιπολίες και ηχητικά μηνύματα έξω από τους ναούς». Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που επικαλείται το ΑΠΕ, «η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών».

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στις 17 και στις 26 Νοεμβρίου, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και αναίτιους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, επέβαλε σωρεία προστίμων, κάποια μάλιστα εκ των υστέρων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back