ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν

Εικόνα του άρθρου Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2016, 19:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ηπείρου Απόστολος Οικονόμου παρεμβαίνει για το «ιδιοκτησιακό» καθεστώς των παραλιών. Κι αυτό το καλοκαίρι, ο κ. Οικονόμου, με επιστολή του προς τους δήμους Πρέβεζας, Πάργας και Ηγουμενίτσας όπως και προς τις αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις, υπενθυμίζει ότι όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί της χώρας είναι κοινόχρηστα πράγματα και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης και της ανεμπόδιστης χρήσης τους. 

«Ιδιωτικές παραλίες δεν υπάρχουν και κάθε περίφραξή τους απαγορεύεται, όπως απαγορεύεται επίσης και η μίσθωση όλης της παραλίας για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται μισθωτές» τονίζει. Σε αυτό το σημείο, επισημαίνει ότι κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί υπό όρους το δικαίωμα της απλής χρήσης παραλιών στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους τις μισθώνουν έναντι τιμήματος σε ιδιώτες. Η μίσθωση σε ιδιώτες δεν τους δίνει όμως το δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν. Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι. 

Καταρχήν, η μέγιστη παραχωρούμενη έκταση από τους δήμους, δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% της επιφάνειας. Επίσης, ξαπλώστρες και λοιπά θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ ανάμεσά τους πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 100 μέτρων. Ό,τι δηλαδή δεν γίνεται σε πολλές παραλίες της Ηπείρου. 

Ο κ. Οικονόμου, στη συνέχεια, με το έγγραφό του, θέτει ενώπιον των ευθυνών τους τόσο τους δήμους και τις αστυνομικές διευθύνσεις όσο και τις κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Όπως επισημαίνει, όλοι τους είναι υπεύθυνοι για τη σωστή εφαρμογή του νόμου και για την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back