ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Μια συζήτηση με πολλές «αποχρώσεις» στην Περιφέρεια Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Ιδιωτικά ΑΕΙ: Μια συζήτηση με πολλές «αποχρώσεις» στην Περιφέρεια Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 17:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το περιφερειακό συμβούλιο Ιωαννίνων ως σύνολο, δεν πήρε ακριβώς τη θέση που θα περίμενε κανείς από ένα σώμα με πλειοψηφία αναφερόμενη στον πολιτικό χώρο της κυβέρνησης.

Όχι ότι ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης άλλαξε πολιτικές απόψεις, αλλά όπως συνηθίζει στην πολιτική του καριέρα, διάλεξε τις «μάχες» που θα δώσει.

Έτσι, αν εξαιρέσει κανείς το… γλαφυρό και απίθανο για τέτοια συζήτηση λογύδριο περί πτυχίων, κ*λων και τυριών, όταν ο κ. Καχριμάνης διάβασε από το κείμενο τη θέση της παράταξης, είπε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα.

Είπε δηλαδή αυτά που λέει το «δεξιό κέντρο», ότι η πραγματικότητα είναι πια η συνύπαρξη ιδιωτικών και δημόσιων ΑΕΙ και ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι «αποκομμένο νησί», είπε ακόμα ότι ο «ανταγωνισμός θα βοηθήσει τα δημοτικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε ότι ναι μεν συμμερίζεται κάποιες από τις ανησυχίες διδασκόντων και φοιτητών, αλλά υπάρχουν και οι συνταγματολόγοι που είναι υπέρ του νόμου, ότι υπάρχει το θέμα της στήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά και ότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας, ότι ναι μεν καλά και τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν «αντικίνητρα», όπως είπε, για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην περιφέρεια, όχι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, μάλλον δύσκολα θα υπάρξει τέτοια κυβερνητική παρέμβαση στην αγορά, εκτός αν υπάρχει κάτι που γνωρίζει ο κ. Καχριμάνης. Αυτό που γνωρίζει σίγουρα, είναι ότι αιτιάσεις που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε και τη συνεδρίαση με το συγκεκριμένο θέμα, ισχύουν.

Ειδικά εκεί που ο εισηγητής Σάββας Δημητριάδης παρουσίασε κάποια στοιχεία για το πώς θα πληγεί ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μαζί με τα περιφερειακά ιδρύματα ή για το πώς αποτελεί «πόλο έλξης» για φοιτητές από άλλες περιοχές της χώρας.

Για τα λοιπά που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή την αντισυνταγματικότητα, ο κ. Καχριμάνης είχε τα συνήθη: ότι δεν υπόκειται στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, ότι το πανεπιστήμιο έχει αυτοδιοίκητο (κάτι που ωστόσο έχει περιοριστεί σφόδρα με τους δύο τελευταίους νόμους), κ.α.

Εν τέλει, ο κ. Καχριμάνης πήρε μια θέση που, όπως είπε, συμφωνεί με αυτή του συμβουλίου διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, λέγοντας ότι «δεν είναι άσπρο ή μαύρο» το θέμα ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ.

Αυτή, η οποία απέχει κάπως από πράγματα που ανέφερε στην ομιλία του, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Μια πιο πρόσφατη ανακοίνωση, είναι εδώ.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε μια αναλυτική παρουσίαση των θέσεων, αλλά και στοιχείων για την πορεία, ειδικά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημειώνοντας δηλαδή μεταξύ άλλων ότι το ίδρυμα «αιμάσσει» σε προσωπικό, αλλά και χρηματοδότηση από την πολιτεία, ότι λαμβάνει πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με 15 χρόνια πριν, κ.α.

Αντίθετοι, με ποικιλία και διαφορές στα επιχειρήματα, ήταν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πλην του Λάμπρου Γεωργόπουλου.

Ο Άλκης Παπαχρηστάκης, σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος όλον» είπε εξαρχής ότι διαφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, η Μάγδα Τάτση των Οριζόντων Ηπείρου έθεσε το ζήτημα της συνταγματικότητας και είπε πως η παιδεία πρέπει να είναι «δωρεάν και δημόσια», ενώ πιο αναλυτικός ήταν ο Γιώργος Πρέντζας (Λαϊκή Συσπείρωση), ο οποίος χαρακτήρισε το νόμο «καταστροφικό».

Είπε δηλαδή ότι ακόμα και οι ανακοινώσεις των οργάνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχουν «μέρα με τη νύχτα» διαφορά και πως, οι φοιτητικοί σύλλογοι ήταν αυτοί που πρώτοι και σταθερά επισημαίνουν ότι ο νόμος είναι «καταστροφικός», όπως τον χαρακτήρισε. Κατέληξε λέγοντας ότι σκοπός του νόμου είναι να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, ενώ άφησε και αιχμές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να προκαλέσει μερικές αντιδράσεις από τους συμβούλους της παράταξης

Ανέφερε ότι το πλήγμα από την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ήδη ορατό και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπογράμμισε ότι ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «η πλήρης μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις».

Τέλος, ο κ. Γεωργόπουλος (ΦΩΣ) είπε πως «ούτε η υγεία, ούτε η παιδεία είναι δωρεάν, πληρώνονται ακριβά», παρέθεσε την προσωπική του ακαδημαϊκή εμπειρία σε «δημόσιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού» και είπε ότι ο νόμος θα περάσει, προσθέτοντας ότι «εδώ πέρασαν την τεκνοθεσία των ομοφυλοφίλων κόντρα σε όλη την κοινωνία».

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πήρε το λόγο φοιτήτρια για να παραθέσει τα επιχειρήματα των φοιτητικών συλλόγων που βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Μίλησε επίσης η πρόεδρος του συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΙ Ολυμπία Τσαπάρη, η οποία παρέθεσε και αυτή κάποια στοιχεία, όπως για παράδειγμα το εκτιμώμενο κόστος φοίτησης για έναν μη Γιαννιώτη φοιτητή και πώς, ο έχων να καταβάλλει τα αντίστοιχα δίδακτρα δεν θα μετακινηθεί από την Αθήνα. Επίσης, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο δουλεύουν «ένας ανά γραμματεία» και ότι «με αυτό τον τρόπο αξιολογούνται καθημερινά» και τέλος, κάλεσε σε συμμετοχή στην αυριανή (28/2) απεργία.

Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο Λάμπρος Φλιτούρης, καθηγητής του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, παραθέτοντας τις ενστάσεις και διαφωνίες των πανεπιστημιακών, με το νέο νόμο. Κάλεσε και αυτός στην εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αύριο 28/2, στην ΕΗΜ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back