ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Το Συμβούλιο Διοίκησης για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών ιδρυμάτων

Εικόνα του άρθρου Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Το Συμβούλιο Διοίκησης για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών ιδρυμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/02/2024, 09:07
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έκανε μια συμπληρωματική δήλωση, σχετικά με το νόμο που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, παρακάμπτοντας το σύνταγμα της χώρας.

Σημειώνει ότι «παρόλο που τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (σ.σ. έτσι αναφέρει επικοινωνιακά τα ιδιωτικά ΑΕΙ το υπουργείο) οφείλουν να διασφαλίζουν την ποιότητα εκπαίδευσης και έρευνας και να κρίνονται με αυστηρά κριτήρια, όπως άλλωστε και διαχρονικά κρίθηκε και κρίνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, είναι αναγκαία και απολύτως απαραίτητη η δέσμευση της Πολιτείας οι δημόσιοι πόροι να κατευθύνονται μόνο στα δημόσια πανεπιστήμια και όχι στα αναφερόμενα στο νομοσχέδιο ΝΠΠΕ».

Η ανησυχία του Συμβουλίου Διοίκησης είναι εύλογη, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι της κριτικής που δέχεται η κυβέρνηση, είναι ότι η πραγματική της διάθεση δεν είναι να «προσελκύσει ξένα ιδρύματα», αλλά να διαθέσει κρατικό χρήμα σε ιδιωτικά ΑΕΙ. Είναι άλλωστε μια πρακτική που ακολουθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς…

Το Συμβούλιο Διοίκησης αναφέρει επίσης ότι «το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο παρά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση την τελευταία δεκαπενταετία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να παρέχει υψηλής ποιότητας διδακτικό έργο και να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας που διεξάγεται στη χώρα μας με εξαιρετικές επιδόσεις και διεθνείς διακρίσεις».

Διαβάστε επίσης: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι κάτω στις χρηματοδοτήσεις, πάνω στις κατατάξεις

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back