ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ίδια ποσότητα γάλακτος παράγει περισσότερο τυρί

Εικόνα του άρθρου Ίδια ποσότητα γάλακτος παράγει περισσότερο τυρί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2019, 13:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια νέα επαναστατική τεχνολογία, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους τυροκόμους να αυξήσουν την ποσότητα του τυριού που παράγουν χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα γάλακτος, δημιούργησαν δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. 

Ο λόγος για τους τελειόφοιτους της Φαρμακευτικής Σχολής, Δημήτριο-Ιωάννη Κασαρτζιάν και Γεώργιο Καρανάσιο που με τη βοήθεια του συντονιστή καθηγητή, Κωνσταντίνου Πουλά και της εταιρίας Θύρατρον, έχουν καταφέρει να οδηγηθούν στο έργο «CHEESEBOOST».

Η εν λόγω τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα με την ίδια ποσότητα γάλακτος να αυξηθεί κατά 10 με 20% η τυροποίηση. «Ένα παράδειγμα είναι ότι ενώ με την κανονική μέθοδο τυροποίησης από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 25 κιλά τυρί, με την υπηρεσία που προσφέρουμε από τα 100 κιλά πρόβειου γάλακτος παίρνουμε 28 κιλά τυρί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κασαρτζιάν.

Σύμφωνα με τους δυο φοιτητές, η αύξηση της παραγωγής επιτυγχάνεται μέσω «μιας ασύρματης αυτοματοποιημένης συσκευής η οποία εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της τυροποίησης» και συμπλήρωσαν ότι «ο τυροκόμος έχει αύξηση των εσόδων του, μειώνοντας τις παράπλευρες απώλειες του γάλακτος, με την μορφή τυρογάλακτος, το οποίο αποτελεί, ως γνωστόν, ρυπαντικό φορτίο του περιβάλλοντος».

Αντίστοιχη είναι και η αύξηση που παρατηρείται με τη χρήση αυτής της μεθόδου στο κατσικίσιο γάλα. Όπως καταγράφονται στα μέχρι τώρα στοιχεία της ομάδας, με 100 κιλά κατσικίσιο γάλα σήμερα παράγονται περί τα 17 κιλά τυρί, ενώ η συσκευή αυξάνει την παραγωγή στα 20 κιλά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα γευστικά χαρακτηριστικά του τελικού, παραγόμενου προϊόντος, οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν «ότι το παραγόμενο προϊόν είναι ταυτόσημο με αυτό που παράγεται χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας μας» προσθέτοντας «ωστόσο είμαστε στο στάδιο της ωρίμανσης και των γευστικών δοκιμών.


Μεγάλο οικονομικό όφελος

Σημαντικά προβλέπονται να είναι τα οφέλη από τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής ανάλυσης που έγινε για το έργο «CHEESEBOOST», σε περίπτωση εφαρμογής της από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής τυροκομικών, το οικονομικό όφελος προβλέπεται ότι θα φτάσει στα 30.800.000 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικότερα, εάν μια μικρή επιχείρηση, η οποία παράγει περί τους 500 τόνους τυρί, κάνει χρήση της τεχνολογίας, θα μπορέσει να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 70.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, μια μεσαία επιχείρηση με παραγωγή 3.000 τόνων θα δει το τζίρο της να αυξάνει κατ' έτος κατά 300.000 ευρώ, ενώ μια επιχείρηση που παράγει 10.000 τόνους θα δει τον κύκλο εργασιών της να αυξάνει, σε ετήσια βάση, κατά 1.400.000 ευρώ.

Τα επόμενα βήματα των δυο φοιτητών είναι η εφαρμογή αυτής της καινοτομίας σε τυροκομική μονάδα, από την οποία και θα αντληθούν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τυριού.

Αποτελέσματα, που όπως λένε θα μοιράσουν «σε διεθνές επίπεδο μέσω συνεδρίων, εμπορικών εκθέσεων και επιστημονικών δημοσιεύσεων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back