dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ιαματικά λουτρά με προσδοκίες

Εικόνα του άρθρου Ιαματικά λουτρά με προσδοκίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2018, 15:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2016, τα ιαματικά λουτρά της Ηπείρου έκοψαν 4.432 εισιτήρια, μόλις το 0,48% στο σύνολο της χώρας. Ένα παρά πολύ χαμηλό ποσοστό, παρόλο που η Ήπειρος διαθέτει πέντε ιαματικές πηγές –στην Κόνιτσα (στον Αμάραντο και στα Καβάσιλα), στο Χανόπουλο Άρτας, στην Πρέβεζα και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας-, από τις οποίες οι τέσσερις έχουν μια βασική λειτουργία. Οι ιαματικές πηγές Σαγιάδας, όπου πριν από μια δεκαετία περίπου έγινε μια σημαντική επένδυση, οδηγήθηκαν τελικά στην εγκατάλειψη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε πριν από αρκετό καιρό την εκπόνηση ενός μάστερ πλαν για τις ιαματικές πηγές, με στόχο να γίνει η περιοχή ένας προορισμός τουρισμού υγείας-ευεξίας. Οι προκλήσεις βέβαια πολλές, καθώς οι ηπειρώτικοι ιαματικοί φυσικοί πόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μικρή αναγνωρισιμότητά τους και την υστέρηση των υποδομών τους.

Στο πλαίσιο αυτού του μάστερ πλαν, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης αποφάσισε να διεκδικήσει χρηματοδότηση ύψους 4 εκατ. ευρώ περίπου από το Interreg «Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020» για παρεμβάσεις αναβάθμισης και επέκτασης της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής τριών ιαματικών πηγών: του Αμαράντου και των Καβασίλων στην Κόνιτσα και της Πρέβεζας. Για τις ιαματικές πηγές της Πρέβεζας, επιδιώκεται επιπλέον η σταδιακή τους μετεξέλιξη σε κέντρο ιαματικού τουρισμού θερμαλισμού με στόχο την ενσωμάτωση της θαλασσοθεραπείας ως παρεχόμενης υπηρεσίας.

Οι πηγές Καβασίλων και Αμαράντου αναγνωρίστηκαν, βάσει του  ισχύοντος νομικού πλαισίου, από το υπουργείο Τουρισμού ως ιαματικές πηγές μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Ιούνιο του 2018. Τα λουτρά Αμαράντου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλα για πολλές παθήσεις, ιδιαίτερα ρευματοπάθειες, ισχυαλγία κ.ά. Οι εισπνοές συμβάλλουν στη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως ασθματικές καταστάσεις, βρογχίτιδες, χρόνια πνευμονικά εμφυσήματα, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα. Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 32.6 – 38.1ο C. Τα θειούχα ιαματικά λουτρά των Καβασίλων θεωρούνται κατάλληλα για τη θεραπεία ρευματοπαθειών, καθώς και δερματικών, ορθοπεδικών και γυναικολογικών παθήσεων και άλλων. Η θερμοκρασία του νερού ανέρχεται στους 30.5ο C. Ο Δήμος Κόνιτσας είναι ο βασικός μέτοχος των αναπτυξιακών εταιριών που διαχειρίζονται την κάθε ιαματική πηγή.

Μέσω του Interreg, η Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέας υλοποίησης του έργου της αναβάθμισης των λουτρών, έχει προβλέψει 1,3 εκατ. ευρώ για τα λουτρά Αμαράντου και 1,5 εκατ. ευρώ για τα λουτρά των Καβασίλων.

Τα ιαματικά λουτρά της Πρέβεζας, βρίσκονται στον κόλπο Παλιοσάραγα που σημαίνει «Παλιά Παλάτια». Σε αυτό το σημείο είχε χτίσει ο Αλή πασάς ένα θερινό παλάτι με χαμάμ, κάνοντας χρήση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των νερών.

Η αναγνώριση των ιαματικών λουτρών από το υπουργείο Τουρισμού έγινε το 2017, και, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, τα λουτρά Πρέβεζας είναι κατάλληλα για άτομα που έχουν ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις του νευρικού συστήματος. Το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, η Περιφέρεια Ηπείρου το έχει προϋπολογίσει στο 1,150 εκατ. ευρώ.


* Στη φωτογραφία, οι εγκαταστάσεις των λουτρών στην Πρέβεζα

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3