ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Hubble ρίχνει ματιές σε ένα λαμπερό γαλαξιακό σμήνος

Εικόνα του άρθρου Το Hubble ρίχνει ματιές σε ένα λαμπερό γαλαξιακό σμήνος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2023, 14:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το αστραφτερό, λαμπερό περιεχόμενο του σφαιρωτού σμήνους NGC 6652 λάμπει σε αυτή τη γεμάτη αστέρια εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble των NASA/ESA. Ο πυρήνας του σμήνους είναι διαποτισμένος με το απαλό μπλε φως αμέτρητων άστρων, και μια χούφτα ιδιαίτερα φωτεινών άστρων κοσμούνται με διασταυρούμενες ακίδες περίθλασης. Το NGC 6652 βρίσκεται στον δικό μας Γαλαξία στον αστερισμό του Τοξότη, σε απόσταση 30.000 έτη φωτός από τη Γη και 6.500 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο.

Τα σφαιρωτά σμήνη είναι σταθερά, στενά συνδεδεμένα με τη βαρύτητα, σμήνη που περιέχουν από δεκάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια αστέρια. Η έντονη βαρυτική έλξη μεταξύ των στενά συνδεδεμένων αστέρων στα σφαιρωτά σμήνη είναι αυτή που δίνει σε αυτά τα γεμάτα αστέρια αντικείμενα το κανονικό, σφαιρικό τους σχήμα.

Ολόκληρη η φωτογραφία


Αυτή η εικόνα συνδυάζει δεδομένα από δύο από τις πιο ισχυρές κάμερες του Hubble: την Advanced Camera for Surveys και την Wide Field Camera 3. Χρησιμοποιεί επίσης δεδομένα από δύο διαφορετικά προγράμματα παρατήρησης που διεξήχθησαν από δύο διαφορετικές ομάδες αστρονόμων. 

Η πρώτη ομάδα ξεκίνησε την έρευνα σφαιρικών σμηνών στον Γαλαξία μας με την ελπίδα να ρίξει φως σε θέματα που κυμαίνονται από την ηλικία αυτών των αντικειμένων μέχρι το βαρυτικό δυναμικό του γαλαξία στο σύνολό του. 

Η δεύτερη ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε μια τριάδα εξαιρετικά ευαίσθητων φίλτρων της κάμερας ευρείας περιοχής 3 του Hubble για να διαχωρίσει τις αναλογίες άνθρακα, αζώτου και οξυγόνου σε σφαιρωτά σμήνη όπως το NGC 6652.

Πηγή: European Space Agency (ESA). Φωτογραφία: ESA/Hubble & NASA, A. Sarajedini, G. Piotto

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back