ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν κάποτε μια χωματερή…

Εικόνα του άρθρου Ήταν κάποτε μια χωματερή…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2017, 00:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για πάνω από 50 χρόνια, αποτέλεσε τη μεγάλη πληγή του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με την περιβαλλοντική επιβάρυνση να είναι μεγάλη. Κάθε καλοκαίρι δε, ο μεγάλος φόβος ήταν να πάρουν φωτιά τα απορρίμματα και να υπάρξει έκλυση διοξινών στην ατμόσφαιρα.

Η χωματερή της Δουρούτης, η «ντροπή της πόλης», όπως αποκαλούνταν, αποτελεί πια παρελθόν. Το 2011 η χωματερή έκλεισε, με τα απορρίμματα να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ελληνικού. Παράλληλα, ξεκίνησε το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της αποκατάστασης της χωματερής. Σήμερα, το τοπίο της Δουρούτης δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα του παρελθόντος. Σχεδόν 4 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν για να γίνει η διαμόρφωση και η στεγανοποίηση της πρώην χωματερής από τα στραγγίσματα, αλλά και η δεντροφύτευση του χώρου. Η χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού έργου για την πόλη έγινε μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, τα τελευταία χρόνια.

Τη σπουδαιότητα της παρέμβασης αυτής έρχεται να θυμίσει και ο δήμος Ιωαννιτών, με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Εκ των πραγμάτων, αποτελεί ένα έργο που δεν είναι ορατό στους πολίτες. Ο Δήμος, στην προσπάθειά του να υπογραμμίσει την παρέμβαση αυτή, θα φέρει τη Δουρούτη… στα Γιάννενα. 

Από το απόγευμα της Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε, θα προβάλλεται ενημερωτικό βίντεο για την πορεία της χωματερής από το χτες στο σήμερα σε πανί που θα στηθεί πάνω στα τείχη του Κάστρου.

Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑΙ «τρέχει» έναν μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών συλλογής και εκμετάλλευσης του βιοαερίου της χωματερής Δουρούτης της Περιφέρειας Ηπείρου προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ουσία, θα πρόκειται, αν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, για μια σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσης του βιοαερίου, για την οποία απαιτούνται και υποδομές.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back