ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ήπειρος: τόπος… κορακοζώητων

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: τόπος… κορακοζώητων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/05/2022, 11:58
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ήπειρος είναι η τρίτη περιφέρεια της ΕΕ σε προσδόκιμο ζωής και η Ελλάδα η τέταρτη χώρα όπου οι άνθρωποι ζούνε περισσότερο, το 2020.

Συγκεκριμένα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat υποδεικνύουν ότι οι πιο κορακοζώητοι-ες είναι στην Κορσική (84 έτη), στις Βαλεαρίδες νήσους στην Ισπανία (83,9 χρόνια) και στην Ήπειρο (83,8).

Ενδιαφέρον έχει επίσης η διαφορά από τα χαμηλότερα όρια: 12 ολόκληρα χρόνια χωρίζουν την Κορσική από τη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου το μέσο προσδόκιμο οριακά ξεπερνάει τα 72 χρόνια. Όλες μάλιστα οι περιοχές με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, είναι στη Βουλγαρία.

Η ΕΕ παρουσιάζει μέσο όρο τα 80 έτη.

Στην Κορσική, οι γυναίκες ζούνε ακόμα περισσότερο, μέχρι τα 87, το ίδιο και στην Ήπειρο, μέχρι τα 86,4 χρόνια, όσα και στις νήσους Όλαντ στη Φινλανδία.

Από την άλλη, οι άνδρες στην Ήπειρο έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο στην Ευρώπη: 81,4 χρόνια, μαζί με την Ούμπρια, στην Ιταλία και τις Βαλεαρίδες, στην Ισπανία.

Το μέσο προσδόκιμο μειώθηκε στην ΕΕ, σε σχέση με το 2019, κατά 0,9 χρόνια. Η Eurostat επισημαίνει ότι επέδρασε σημαντικά σε αυτό, η πανδημία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3