ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος: Λιγότερη, αλλά υπαρκτή ανεργία

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: Λιγότερη, αλλά υπαρκτή ανεργία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2021, 10:33
ΗΠΕΙΡΟΣ

Λίγο πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το πεδίο της ανεργίας στην Ήπειρο. Η ανεργία συνεχίζει να υπάρχει (αντίθετα με τους ανακριβείς ισχυρισμούς του περιφερειάρχη Ηπείρου…) και κυμαίνεται το 3ο τρίμηνο του 2021 στο 14,7%.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα αφορούν τη μείωσή της από το 16,8% του προηγούμενου τριμήνου και το 16,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Έτσι και αλλιώς, το τρίτο τρίμηνο είναι πάντα η καλή εποχή για την απασχόληση, λόγω της τουριστικής κίνησης.

Επίσης, αυξημένο είναι το ποσοστό εργατικού δυναμικού σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, (από το 41% στο 44,1%).

Τα αισιόδοξα τελειώνουν εδώ. Η Ήπειρος συνεχίζει να έχει το μικρότερο ποσοστό εργατικού δυναμικού σε όλη τη χώρα, ενώ η ανεργία συνεχίζει να είναι επικρατούσα στις νεαρές ηλικίες.

Ακόμα, το 20,2% του εργατικού δυναμικού πανελλαδικά είναι αυτοαπασχολούμενοι, χωρίς προσωπικό.

Φυσικά, πίσω από τα ποσοστά υπάρχει η ποιοτική αποτύπωση και στην Ελλάδα, η εργασία δεν είναι καθόλου ποιοτική. Αντίθετα, είναι κακοπληρωμένη, ελαστική, βασικά σε τομείς παροχής υπηρεσιών και οι εργαζόμενοι χάνουν όλο και περισσότερα δικαιώματα, όπως επίσης και πληρωμένες ώρες εργασίας (ενώ οι απλήρωτες αυξάνονται).

Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας είναι μειωμένες σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, πλην του αγροτικού που παραμένει ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back