Oikonomou pisoi
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Ήπειρος: Ένας δευτερεύων προορισμός και οι προοπτικές του

Εικόνα του άρθρου Ήπειρος: Ένας δευτερεύων προορισμός και οι προοπτικές του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2018, 23:06
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Η ‘Ηπειρος είναι ένας δευτερεύων τουριστικός προορισμός και διαθέτει κυρίως καταλύματα 3 αστέρων και το 2015 είχε περίπου  έσοδα 8.000 ευρώ ανά κλίνη.

Αυτά λέει η μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο «Hotel Study: ανάλυση οικονομικών στοιχείων των ξενοδοχείων στην Ελλάδα – ανά προορισμό και ανά Κατηγορία Αστεριών», και η μελέτη της PwC, εταιρίας παροχών λογιστικών υπηρεσιών «Η επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού». Είναι εκτενέστατες και πολύ ενδιαφέρουσες για τις τάσεις, αλλά και την «επόμενη μέρα».


Σύμφωνα με τη μελέτη «Η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού», η ξενοδοχειακή βιομηχανία στην Ελλάδα χωρίζεται μεταξύ κύριων (Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Ιόνιο, Νότιο Αιγαίο, Αττική) και δευτερευόντων προορισμών (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία).

Οι κύριοι προορισμοί έχουν το 85% των ξενοδοχείων και εκεί, σημειώνεται σημαντικά υψηλότερη οικονομική απόδοση από ότι στους δευτερεύοντες προορισμούς.

Η κατανομή των «αστεριών» στην Ήπειρο, είναι η εξής:

5* 10%

4*24%

3* 33%

2* 28%

1* 5%

Η μέση δαπάνη στην Ήπειρο είναι περίπου 60 ευρώ και στην περιοχή συγκεντρώνεται μόλις το 2,1% των κλινών και το 4,2% των ξενοδοχειακών μονάδων. Έτσι και αλλιώς πάντως, η κατανομή (και η ανάπτυξη) είναι εντελώς ανισόμετρες στην Ελλάδα.

Στη γενική εικόνα, η μελέτη παρατηρεί φαινόμενα αποεπένδυσης σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, με κάποιες εξαιρέσεις (σε καμία όμως δεν ήταν η Ήπειρος).

Στην Ήπειρο, οι υψηλότεροι δείκτες είναι οι υποχρεώσεις ανά δωμάτιο (44.500 ευρώ) στα πεντάστερα και το 29% στα Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων, καθώς και 9% Κέρδη Προ Φόρων στα τετράστερα.

Στην Ήπειρο υπήρχαν το 2015 1.042 δωμάτια 5* με 15 εκατ. κύκλο εργασιών, 63 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και 37 εκατ. μακροπρόθεσμα δάνεια.

Υπήρχαν επίσης 1.720 δωμάτια 4* με 31 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών (90 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, 40 εκατ. μακρυπρόθεσμα δάνεια)

Μέσα σε μια πενταετία (2010-2015), στην Ήπειρο έγιναν επενδύσεις σε 22 μικρού μεγέθους ξενοδοχειακές μονάδες, κυρίως 5΄αστέρων. Αυτή είναι και η γενική τάση, πανελλαδικά στις επενδύσεις, στην αναβάθμιση δηλαδή των υποδομών. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη, στους βασικούς προορισμούς, τα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων υπεραποδίδουν.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η «προβολή» της επάρκειας των κλινών. Υπάρχει γενικά ένδειξη υπερπροσφοράς και μόνο η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τα νησιά του Ιονίου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έλλειψη χωρητικότητας το 2022. Στην Ήπειρο, το 2017 η υπερπροσφορά ήταν στο 55%, με μέση πληρότητα κάπου στο 60% τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό, ήταν τα εξής:

Το 35%του συνόλου προέρχεται από 4 χώρες της ΕΕ αλλά και το υπόλοιπο ποσοστό συνδέεται με την ΕΕ

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης συγκεντρώνεται σε πέντε μόνο προορισμούς

H κίνηση είναι πολύ «αιχμηρή» σε μία περίοδο 3 μηνών η οποία αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης

Η μέση διαμονή μειώνεται συστηματικά, αλλά οι ημερήσιες τουριστικές εισπράξεις παραμένουν ισχυρές

Η προσφοράαναπτύσσεται σε τρεις διαστάσεις. Τη γεωγραφία, την ξενοδοχειακή κατηγορία και το μέγεθος της ξενοδοχειακής μονάδας. Φαίνεται ότι η γεωγραφία οδηγεί την ξενοδοχειακή κατηγορία η οποία με τη σειρά της καθορίζει το μέγεθος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back