Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 22-04-2019, 18:46
ΚΟΣΜΟΣ

Το ερχόμενο μήνα, Μάιο, η Ουάσιγκτον αναμένεται να τερματίσει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Η απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2019, αν και ο Λευκός Οίκος είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού με τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του ΟΠΕΚ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να διασφαλίσουν τον «επαρκή εφοδιασμό» της πετρελαϊκής αγοράς.

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί η Ουάσιγκτον στο Ιράν να περικόψει το πυρηνικό πρόγραμμά του και να σταματήσει την υποστήριξη μαχητικών οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα πως σκοπός της Ουάσιγκτον είναι να μειώσει στο μηδέν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να δώσουν καμία περίοδο χάριτος πέρα από την 1η Μαΐου στις χώρες που αφορούσαν οι εξαιρέσεις αυτές προκειμένου να συμμορφωθούν.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι δεν θα δώσουμε πλέον οποιεσδήποτε εξαιρέσεις», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου. «Πάμε στο μηδέν. Πάμε στο μηδέν για όλους».


Εκτίναξη τιμών

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες για το τέλος των εξαιρέσεων και παρέμειναν υψηλότερες σήμερα. 

Το πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκε κατά 2,6% για να φθάσει τα 73,87 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα έφθασε έως και τα 74,31 δολάρια το βαρέλι, που ήταν η υψηλότερη τιμή του από τις αρχές Νοεμβρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 2,4%, ή 1,52 δολάρια το βαρέλι και έφθασαν τα 65,52 δολάρια. Νωρίτερα είχαν φθάσει έως και τα 65,87 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν τις κυρώσεις στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου τον Νοέμβριο μετά τη μονομερή αποχώρηση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον περασμένο Μάιο. Ο Τραμπ επικρίνει συχνά τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντάς την ως «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ».

Μαζί με τις κυρώσεις, η Ουάσιγκτον είχε δώσει εξαιρέσεις σε οκτώ χώρες που είχαν μειώσει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να το αγοράζουν χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις για έξι μήνες. Οι οκτώ αυτές χώρες ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.


Η Σαουδική Αραβία

Πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ μπορούν να «αναπληρώσουν και με το παραπάνω» οποιαδήποτε μείωση στον εφοδιασμό των διεθνών αγορών με ιρανικό πετρέλαιο τώρα που η κυβέρνησή του αποφάσισε να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε ορισμένες χώρες να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Η Σαουδική Αραβία και άλλοι στον ΟΠΕΚ θα αναπληρώσουν και με το παραπάνω τη διαφορά στη Ροή Πετρελαίου στις Πλήρεις Κυρώσεις μας τώρα στο Ιρανικό Πετρέλαιο», έγραψε ο Τραμπ στο τουίτερ.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία δήλωσε σήμερα ότι θα συντονιστεί με άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες προκειμένου να διασφαλίσει τον επαρκή εφοδιασμό και μια ισορροπημένη αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa