ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τα «σκληρά» λόγια της Καμάλα Χάρις για το Ισραήλ

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Τα «σκληρά» λόγια της Καμάλα Χάρις για το Ισραήλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 10:29
ΚΟΣΜΟΣ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ την Κυριακή ότι δεν κάνει αρκετά για να απαλύνει την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να συγκρατήσει τον στενό της σύμμαχο, ενώ διεξάγει πόλεμο με τους μαχητές της Χαμάς.

Η Χάρις, μιλώντας μπροστά από τη γέφυρα Έντμουντ Πέτους στη Σέλμα της Αλαμπάμα, όπου αστυνομικοί χτύπησαν διαδηλωτές για τα πολιτικά δικαιώματα των ΗΠΑ πριν από σχεδόν 60 χρόνια, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών για 6 εβδομάδες.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων της στράφηκε κατά του Ισραήλ, η πιο οξεία επίπληξη από ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τις συνθήκες στον παράκτιο θύλακα.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και η κοινή μας ανθρωπιά μας υποχρεώνει να δράσουμε», δήλωσε η Χάρις σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 59ης επετείου της «Ματωμένης Κυριακής» στην Αλαμπάμα. «Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει σημαντικά τη ροή της βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», δήλωσε ο Χάρις.

Τα σχόλιά της αντανακλούν την έντονη απογοήτευση, αν όχι απελπισία, εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο, ο οποίος έχει πλήξει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του φέτος.

Η Χάρις δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να ανοίξει νέα συνοριακά περάσματα, να μην επιβάλει «περιττούς περιορισμούς» στην παράδοση βοήθειας, να προστατεύσει το ανθρωπιστικό προσωπικό και τις αυτοκινητοπομπές από το να γίνουν στόχοι και να εργαστεί για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών και την προώθηση της τάξης, ώστε «περισσότερα τρόφιμα, νερό και καύσιμα να φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη».

Μποϊκοτάζ

Το Ισραήλ μποϊκοτάρισε τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Κάιρο την Κυριακή, αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για πλήρη κατάλογο με τους ομήρους που είναι ακόμη ζωντανοί, σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back