ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν έχει άλλα χρήματα για την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δεν έχει άλλα χρήματα για την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2024, 21:24
ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά από τότε που ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ίδρυσε τη διεθνή ομάδα υποστήριξης της Ουκρανίας τον Απρίλιο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τη μηνιαία συνάντηση περίπου 50 χωρών χωρίς χρήματα, αδυνατώντας να στείλουν τα πυρομαχικά και τους πυραύλους που χρειάζεται η Ουκρανία για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

«Παρόλο που δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε τη βοήθειά μας για την ασφάλεια αυτή τη στιγμή, οι εταίροι μας συνεχίζουν να το κάνουν αυτό», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Περιμένοντας το Κογκρέσο να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και ενδεχομένως να εγκρίνει περισσότερα χρήματα για τον αγώνα της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν συμμάχους για να συνεχίσουν να αναπληρώνουν το κενό.

Όπως αναφέρει το ABC News, την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε νέα κοινή σύμβαση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά περισσότερων από 222.000 βλημάτων πυρομαχικών των 155 χιλιοστών.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την τελευταία του βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας στις 27 Δεκεμβρίου, ένα πακέτο 250 εκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε βλήματα των 155 χιλιοστών, αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και άλλα είδη υψηλής ζήτησης που αντλήθηκαν από τα υπάρχοντα αμερικανικά αποθέματα.

Περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια τόσο για την Ουκρανία όσο και για το Ισραήλ έχουν κολλήσει λόγω διαφωνιών μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου σχετικά με άλλες πολιτικές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης ασφάλειας για τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία περισσότερα από 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. 

Περίπου 23,6 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά αντλήθηκαν από τα υπάρχοντα στρατιωτικά αποθέματα και σχεδόν 19 δισεκατομμύρια δολάρια εστάλησαν με τη μορφή πιο μακροπρόθεσμων στρατιωτικών συμβάσεων, για είδη που θα χρειαστούν μήνες για την προμήθειά τους. Έτσι, παρόλο που τα κονδύλια έχουν εξαντληθεί, κάποια όπλα που είχαν αγοραστεί προηγουμένως θα συνεχίσουν να εισρέουν. 

Επιπλέον 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια δόθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με τη μορφή ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης.

Με πληροφορίες από ABC News


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back