ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2018, 14:14
ΚΟΣΜΟΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να κλείνει πολλές από τις υπηρεσίες της, μετά την αποτυχία της Γερουσίας να συμφωνήσει σε ένα νέο προϋπολογισμό. 

Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν έλαβε τις απαιτούμενες 60 ψήφους εν μέσω διαμάχης για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων και ήρθε μετά από μια άκαρπη συνάντηση στο Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του γερουσιαστή της Νέας Υόρκης του Δημοκρατικού Κόμματος Τσακ Σούμερ.

Είναι η πρώτη αναστολή του ομοσπονδιακού κράτους που συνέβη  ποτέ, τη στιγμή που το ίδιο κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι, ελέγχουν τόσο το Κογκρέσο, όσο και τον Λευκό Οίκο.

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, ενώ οι αλληλοκατηγορίες έχουν ήδη αρχίσει. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «θέτουν την πολιτική πάνω από την εθνική ασφάλεια, τις οικογένειες των στρατιωτικών (1,4 αμερικανοί στρατιώτες δεν θα λαμβάνουν μισθό), τα ευάλωτα παιδιά και την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει όλους τους Αμερικανούς».

Ωστόσο, ο αρχηγός της δημοκρατικής γερουσίας, Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι υπήρχε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το μεταναστευτικό και την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως ο Τραμπ «δεν πίεσε το κόμμα του στο Κογκρέσο να το δεχθεί».

Η τελευταία παύση της κυβέρνησης ήταν το 2013 και διήρκεσε 16 ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back