ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2024, 20:13
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέφεραν την Τετάρτη τους αντάρτες Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ οι επικεφαλής των επιχειρήσεων προειδοποίησαν ότι η διακοπή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα που προκαλείται από τις επιθέσεις τους θα μπορούσε να επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού για μήνες.

Οι επιθέσεις της πολιτοφυλακής των Χούθι, που πρόσκειται στο Ιράν, σε πλοία στην περιοχή από τον Νοέμβριο έχουν επιβραδύνει το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και έχουν προκαλέσει ανησυχία στις μεγάλες δυνάμεις -μια κλιμάκωση του τρίμηνου και πλέον πολέμου του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστίνιους και έχουν απειλήσει να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους και σε αμερικανικά πλοία, ως απάντηση στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στις τοποθεσίες τους στην Υεμένη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καταχώριση στον κατάλογο των «Ειδικά Καθορισμένων Παγκόσμιων Τρομοκρατών» (SDGT) αποσκοπεί στην αποκοπή της χρηματοδότησης και των όπλων που έχουν χρησιμοποιήσει οι Χούθι στις επιθέσεις ή πειρατείες πλοίων.

Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε στο Reuters ότι οι επιθέσεις σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν και ότι ο χαρακτηρισμός δεν θα επηρεάσει τη στάση τους.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει τη Χαμάς στον πόλεμό της με το Ισραήλ, δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι απαραίτητος για την εξάλειψη της απειλής για τη ναυσιπλοΐα.

«Η ασφάλεια της Ερυθράς Θάλασσας συνδέεται με τις εξελίξεις στη Γάζα και όλοι θα υποφέρουν αν δεν σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα ... Όλα τα μέτωπα (της αντίστασης) θα παραμείνουν ενεργά», δήλωσε ο Αμιραμπντολαχιάν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back