ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2023, 09:48
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν χθες Τετάρτη ένα νομοσχέδιο έκτακτων δαπανών για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, απαιτώντας ως αντάλλαγμα αυστηρούς νέους συνοριακούς περιορισμούς και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την προσπάθεια του προέδρου Μπάιντεν να ανανεώσει τα πολεμικά ταμεία των Αμερικανών συμμάχων πριν από το τέλος του έτους.

Η αποτυχημένη ψηφοφορία ανέδειξε τη φθίνουσα υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας σε μια επικίνδυνη στιγμή της σύγκρουσης, με την αντεπίθεση του Κιέβου να μην επιτυγχάνει τους στόχους της και τις ρωσικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επίθεση. 

Ενώ το νομοσχέδιο παραπαίει λόγω μιας άσχετης διαφοράς για τη μεταναστευτική πολιτική, η αντίσταση που συνάντησε στο Κογκρέσο αντανακλά τη απουσία διάθεσης των Ρεπουμπλικανών να στηρίξουν την Ουκρανία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί χάνουν το ενδιαφέρον τους για την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Στη Γερουσία, η ψηφοφορία για να προχωρήσει το νομοσχέδιο ήταν 49 έναντι 51 ψήφων, υπολειπόμενη του ορίου των 60 ψήφων που απαιτείται για να προχωρήσει.

Η ψηφοφορία δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της βοήθειας προς την Ουκρανία και στέλνει τους νομοθέτες πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ απομένουν μόλις λίγες ημέρες μέχρι τις προγραμματισμένες χειμερινές διακοπές του Κογκρέσου.

Κάθε Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ψήφισε κατά του μέτρου, μαζί με τον ανεξάρτητο γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η νομοθεσία περιλάμβανε στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων για το Ισραήλ.

«Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαθέσουμε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου για να συνεχίσει την τρέχουσα στρατιωτική της προσέγγιση», δήλωσε ο Σάντερς, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη εκστρατεία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει χιλιάδες αμάχους.

Ο Σάντερς, ο οποίος είναι επί μακρόν επικριτής του κ. Νετανιάχου, πρόσθεσε: «Αυτό που κάνει η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι ανήθικο, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να είναι συνένοχες σε αυτές τις ενέργειες».

Με πληροφορίες από NYT, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back