ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Ζελένσκι δεν συγκίνησε τους Ρεπουμπλικάνους

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Ο Ζελένσκι δεν συγκίνησε τους Ρεπουμπλικάνους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2023, 21:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με Αμερικανούς γερουσιαστές στο Καπιτώλιο την Τρίτη προκειμένου να απευθύνει έκκληση για συνέχιση της στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του στον πόλεμο με την Ρωσία, αλλά αντιμετώπισε επιφυλακτική υποδοχή από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν απρόθυμοι να υπογράψουν το αίτημα χρηματοδότησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, βάσει του οποίου η Ουκρανία θα λάμβανε 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν πρέπει να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα.

«Αυτό που φαίνεται να ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια χωρίς την κατάλληλη εποπτεία, χωρίς σαφή στρατηγική για να κερδίσει και χωρίς καμία από τις απαντήσεις που νομίζω ότι οφείλονται στον αμερικανικό λαό», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν κατά πόσον η πρόσθετη βοήθεια θα βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία μετά από μια καλοκαιρινή επίθεση που απέτυχε να αποφέρει σαφή κέρδη.

«Ξέρω ότι όλοι θέλουν να κερδίσει η Ουκρανία, απλά δεν το βλέπω στα χαρτιά», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον.

Προσερχόμενος στον χειμώνα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Ουκρανούς, ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και τις ρωσικές προόδους στα ανατολικά, ο Ζελένσκι ζητά από την Ουάσινγκτον να παράσχει την υποστήριξη που χρειάζεται επειγόντως.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, ιδίως εκείνοι που έχουν στενότερους δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αντιτίθενται σε περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία και ρωτούν για τους πολεμικούς στόχους και τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύονται τα χρήματα των ΗΠΑ. Λένε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω χρήματα πρέπει να συνδυαστούν με αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική - ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα στην πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο να μεταβεί στη συνέχεια στον Λευκό Οίκο, όπου ο ίδιος και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 4:15 μ.μ. τοπική ώρα (2115 GMT).

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στο Κογκρέσο στις 4 Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον χρηματοδότηση για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία μετά το τέλος του έτους. Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά κανένα νέο κονδύλι από τότε που οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς τον Ιανουάριο.


Στη φωτογραφία ο Ουκρανός πρόεδρος ενημερώνει τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας για την τρέχουσα στρατιωτική και οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back