ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί δεν βιάζονται για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί δεν βιάζονται για τη βοήθεια στην Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/02/2024, 21:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Μάικ Τζόνσον δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να περάσει το πακέτο εξωτερικής βοήθειας ύψους 95,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω καθυστέρηση όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών που χρειάζεται επειγόντως το Κίεβο για να πολεμήσει τη Ρωσία.

Επανέλαβε την επιμονή του ότι οποιοδήποτε πακέτο διεθνούς στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Η Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο για την ασφάλεια χωρίς συνοριακές διατάξεις, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν μια έκδοσή του, που περιελάμβανε τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της αμερικανικής μεταναστευτικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες.

Το πακέτο βοήθειας έλαβε 70 ψήφους -συμπεριλαμβανομένων των «ναι» από 22 Ρεπουμπλικάνους- στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται με μικρή διαφορά από τους Δημοκρατικούς. Αλλά για να γίνει νόμος, πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι του Τζόνσον έχουν ισχνή πλειοψηφία και έτσι ασκούν σχεδόν απόλυτο έλεγχο σε ό,τι έρχεται προς ψήφιση.

«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε ότι, προτού φροντίσουμε τα ζητήματα σε όλο τον κόσμο, θα φροντίσουμε πρώτα τα δικά μας», δήλωσε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στα συνοριακά μέτρα.

Κεντρικό ρόλο στο πακέτο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει η βοήθεια για την Ουκρανία, ένα κονδύλι 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα πάει σε μεγάλο βαθμό σε αμερικανικές αμυντικές επιχειρήσεις για την κατασκευή πυραύλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού υλικού που αποστέλλεται στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Περιλαμβάνει επίσης κάποια κονδύλια για να βοηθήσει την κυβέρνηση του Κιέβου να κρατηθεί όρθια κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά όχι τόσα πολλά όσα είχαν προταθεί αρχικά, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στο να στηρίζουν δημόσιες υπηρεσίες στο εξωτερικό όταν υπάρχουν ανάγκες στις ΗΠΑ.

Τα χρήματα για την Ουκρανία, όπως και για το Ισραήλ και την Ταϊβάν, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον στρατό και κατανέμονται σε πολιτείες σε όλες τις ΗΠΑ που φιλοξενούν εγχώρια παραγωγή για αυτό που οι υποστηρικτές έχουν αποκαλέσει «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», ανατρέχοντας στη γλώσσα του περασμένου αιώνα για τον ρόλο των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από AP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back