Τον Φεβρουάριο, η πολιτική και εξωτερική πολιτική ελίτ της Ευρώπης άκουσε απευθείας από τον γερουσιαστή Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς την αντίθεσή του στη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και την ωμή προειδοποίησή του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται λιγότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υπεράσπιση της ηπείρου.
Αν αυτά τα σχόλια στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ήταν ένα πρώτο ξυπνητήρι, τώρα οι καμπάνες συναγερμού χτυπούν δυνατά σε όλη την ήπειρο, αφού ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η επιλογή αυτή υποδαύλισε τους φόβους στην Ευρώπη ότι αν ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα μειώσει ή θα περιορίσει την αμερικανική υποστήριξη προς το Κίεβο και θα ωθήσει την Ουκρανία σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που θα έδινε στη Μόσχα ένα σημαντικό κομμάτι της Ουκρανίας και θα ενθάρρυνε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει τις στρατιωτικές περιπέτειες.
Επιστολή Όρμπαν
Η άποψη αυτή ενισχύθηκε από επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επισκέφθηκε τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, προς τους ηγέτες της ΕΕ. Ο Όρμπαν, σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος θα είναι «έτοιμος να ενεργήσει αμέσως ως μεσίτης ειρήνης» εάν κερδίσει τον Νοέμβριο.
Στη διάσκεψη του Μονάχου, ο Βανς δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να παράσχουν αρκετά πυρομαχικά για να νικήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Πρότεινε ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται περισσότερο στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
«Υπάρχουν πολλοί κακοί σε όλο τον κόσμο. Και με ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο κάποια από τα προβλήματα στην Ανατολική Ασία αυτή τη στιγμή παρά στην Ευρώπη», δήλωσε στο συνέδριο.
Στο Μόναχο, τάχθηκε υπέρ μιας «ειρήνης με διαπραγμάτευση» και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία έχει κίνητρο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Βανς ψήφισε επίσης κατά του νομοσχεδίου χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την Ουκρανία που τελικά πέρασε τον Απρίλιο. Σε άρθρο του στους New York Times, με το οποίο αιτιολόγησε την ψήφο του, υποστήριξε ότι το Κίεβο και η Ουάσινγκτον πρέπει να εγκαταλείψουν τον στόχο της Ουκρανίας να επιστρέψει στα σύνορά της με τη Ρωσία το 1991.