ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η προεδρική κούρσα θα αλλάξει δραματικά. Και ενδεχομένως βίαια

Εικόνα του άρθρου ΗΠΑ: Η προεδρική κούρσα θα αλλάξει δραματικά. Και ενδεχομένως βίαια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2024, 20:57
ΚΟΣΜΟΣ

H απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε τους υποστηρικτές του, ανέστειλε την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών και δημιούργησε φόβους για περαιτέρω πολιτική βία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοι του Τραμπ τον παρουσίασαν ως ήρωα το Σάββατο, εκμεταλλευόμενοι την εικόνα του με το αυτί του ματωμένο και τη γροθιά του υψωμένη, που φαίνεται να ξεστομίζει τις λέξεις «Fight! Fight! Fight!»

Ενώ ο Τραμπ χρησιμοποιεί τακτικά βίαιη γλώσσα με τους οπαδούς του, οι σύμβουλοι και οι σύμμαχοι του πρώην προέδρου γύρισαν το σενάριο για τον Δημοκρατικό αντίπαλό του πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η δαιμονοποίηση του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου ήταν αυτή που οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας.

«Σήμερα δεν πρόκειται απλώς για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό. Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία. Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», δήλωσε στο X ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς από το Οχάιο, κορυφαίος υποψήφιος για τη θέση του υποψήφιου αντιπάλου του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν κινήθηκε γρήγορα για να προσπαθήσει να εκτονώσει την κατάσταση, καταγγέλλοντας την επίθεση ως απαράδεκτη πολιτική βία και αποσύροντας προεκλογικές διαφημίσεις που επιτίθενται στον Τραμπ.

Βραχυπρόθεσμα, η επίθεση θα ενισχύσει πιθανότατα τις εμφανίσεις του Τραμπ στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς θα αποδεχθεί το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του, ενισχύοντας το αίσθημα της δυσαρέσκειας και της αποξένωσης που ήδη αισθάνονται οι υποστηρικτές του απέναντι στην πολιτική τάξη της χώρας.

Μέσα σε λίγες ώρες από τους πυροβολισμούς, η εκστρατεία του Τραμπ έστειλε ένα μήνυμα με το οποίο ζητούσε από τους ψηφοφόρους να συνεισφέρουν στην εκστρατεία. «Δεν κυνηγούν εμένα, κυνηγούν εσάς», έγραφε το μήνυμα.

Πολιτική βία

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη και πιο συνεχή αύξηση της πολιτικής βίας από τη δεκαετία του 1970. Από τις 14 θανατηφόρες πολιτικές επιθέσεις από τότε που υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, στις οποίες ο δράστης ή ο ύποπτος είχε σαφή κομματική κλίση, οι 13 ήταν δεξιοί δράστες. Ένας ήταν αριστερός.

Παρά το γεγονός ότι είναι πρώην πρόεδρος, ο Τραμπ έχει κάνει εκστρατεία ως αουτσάιντερ αντάρτης, καταγγέλλοντας ότι έχει εδώ και καιρό στοχοποιηθεί από το ομοσπονδιακό «βαθύ κράτος» και την κυβέρνηση Μπάιντεν για να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει την εξουσία.

Συνήθως έχει χρησιμοποιήσει βίαιη, εξευτελιστική, ακόμη και αποκαλυπτική ρητορική ενώ το έκανε αυτό, προειδοποιώντας για «λουτρό αίματος» αν δεν εκλεγεί και λέγοντας ότι οι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας».

Ο Τραμπ τον Μάιο κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε σχέδιο συγκάλυψης μιας σχέσης με μια πορνοστάρ, μια καταδίκη που ελάχιστα άλλαξε την κούρσα και έδειξε ότι οι υποστηρικτές και των δύο πλευρών παραμένουν παγιωμένοι στις θέσεις τους.

Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια συζήτηση στο ίδιο του το κόμμα σχετικά με το αν θα πρέπει να παραιτηθεί από υποψήφιος των Δημοκρατικών, λόγω ανησυχιών ότι δεν είναι πλέον κατάλληλος για τη θέση. Ο ίδιος λέει ότι οι γιατροί του έχουν πει ότι είναι σε καλή κατάσταση. Ο Τραμπ έχει επωφεληθεί σε ορισμένες δημοσκοπήσεις από την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα, αλλά άλλες δείχνουν ότι η κούρσα είναι ισοδύναμη.

Πολλοί ψηφοφόροι έχουν ήδη αποξενωθεί τόσο από τον Μπάιντεν όσο και από τον Τραμπ. Το χάος που περιβάλλει τους υποψηφίους μπορεί να συμβάλει στο να αισθάνονται οι ψηφοφόροι ότι τα προβλήματα του έθνους είναι άλυτα και το χάσμα μεταξύ των κομμάτων δεν μπορεί να γεφυρωθεί.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Reuters/Brendan McDermid

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3